Pazartesi, Haziran 25, 2012

NARENCİYE PELTESİ

Narenciye, pelte, tarifi, nasıl, yapılır, tatlı, hafif, pratik, nefis, kişniş, çay, ikram
Küçükken okullar yaz tatiline girdiği zaman rahmetli babaannemle uzun bir tren yolculuğu yaparak, sevgili Muazzez halamın yanına giderdik. Kara trenle  Ankara'dan başlayıp İzmir'de son bulan bu yolculukları çok severdim. Hem halamın yanına gittiğimiz için hemde tren restoranın da sunulan köfte patates ve birde portakallı pelteyi tekrar yiyeceğim için.
Trene her bindiğimizde ezberlemiş gibi istediğim şeydi köfte ve pelte. Bilmiyorum orada yediğim köftenin de peltenin de lezzeti bir başkaydı. Ben hayal meyal hatırlasam da aklımda kalan tat ve görüntü onun portakallı veya narenciyeli pelte olduğunu söylüyor.İşte bu yüzden bugün bile pelte veya jöle kıvamındaki tatlılar ilgimi çekiyor.
Şimdi size tarifini vereceğim pelte portakal ve greyfurtun hala bulunabildiği şu günlerde yapabileceğiniz tadı hoş, yemesi hoş, görüntü hoş ve daha da iyisi yerken içinizin serinleyeceği bir tatlı.
Narenciye, pelte, tarifi, nasıl, yapılır, tatlı, hafif, pratik, nefis, kişniş, çay, ikramNARENCİYE PELTESİ TARİFİ
Malzemeler :
4 kişilik
  • 2 su bardağı portakal suyu  (5 portakal)
  • 1 su bardağı greyfurt(1 büyük greyfurt)
  • 1/2 limonun suyu
  • 4 çorba kaşığı nişasta
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi (isteğe göre)
  • süslemek için çikolata rendesi
Portakal, greyfurt ve limonu sıkın. Toz şekeri ilave edin.
Diğer yanda nişastayı, 1 su bardağı suyun içinde eritin. Bu arada şekerli meyve suyunu ocağa alın ve kaynamaya başlayınca portakal rendesini katın ve sonra nişastalı suyu yavaşça devamlı karıştırarak katın. Karıştırmaya devam ederek 5-6 dk pişirin. Koyu kıvama gelince kapatın. Kaselere boşaltın. Ilıyınca soğuyana kadar buzdolabında bekletin. Servis etmeden önce üzerine çikolata rendeleyin. Afiyet olsun.
NOT: Portakal kabuğu rendesi pelteye biraz acılık ve keskin tat veriyor eğer bu tadı sevmiyorsanız katmayın derim. Ayrıca şeker miktarı bence tam kıvamında ama kızım çok tatlı olduğunu söyledi çünkü daha ekşi tatlar seviyor. Sizde hafif ekşi olmasından seviyorsanız 1 yemek kaşığı kadar eksiltme yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder