18 Eylül 2012 Salı

ÖZBEK PİLAVI

Bugün sizlerle lezzetli bir pilav tarifi paylaşacağım. Özbek pilavı adından da anlaşılacağı gibi Özbekistan mutfağından bir tarif. Lezzetli ve ana yemek olarak kullanılacak kadar doyurucu bir pilav. Yapılışında bazı püf noktaları var. Koyun etiyle yapılıyor. Bol soğanlı ve havuçlu bir pilav. Havucun miktarı et yada pirincin miktarı kadar oluyor. Sıvı yağla yapılıyor. Ancak yine de bazı yöresel değişiklikler de gösterebiliyor. Ben sizlere klasik Özbek pilavı tarifini vereceğim. Buyurunuz tarifine:
ÖZBEK PİLAVI:
3-4 Kişilik
Malzemeler:
  • 400 gr.  kuşbaşı et
  • 1.5 su bardağı baldo pirinç
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3 orta boy havuç
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Bir tutam karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı sıcak su
  1. Havuçları jülyen yani incecik ve birbiriyle aynı uzunlukta, kısa çubuklar halinde doğrayın. 
  2. Soğanları yemeklik şekilde doğrayın. 
  3. Koyun veya dana kuşbaşı eti, zeytinyağında kavurup yarım su bardağı kaynar su ilave edin. Suyunu çekene kadar pişirin.
  4.  Soğanı ekleyip biraz kavurun ve havuçları ilave edin yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Sarımsağın kabuğunu soyup tüm olarak katın. Kimyon, karabiber ve tuzun bir kaşığını ilave edin. 
  5. Tatların karışması için bir iki kere karıştırın ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin. Karıştırmadan pirincin üstünü düzeltip kalan tuzu ve sıcak suyu ilave edin. Önce yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte pirinç pişene kadar pişirin. 
  6. Servis etmeden önce 10 dakika dinlendirin. 
  7. Afiyet olsun.

1 yorum: