Pazartesi, Kasım 26, 2012

KUŞBURNUNUN FAYDALARI

KUŞBURNU, NEDİR, FAYDALARI, NELERDİR,  REÇEL, KİŞNİŞ
Bu siteyi kurduğumda amacım;  tariflerimi ama öncelikle değişik ve  genelde çok fazla tanınmayan lezzetleri denemek ve sonrada sizlerle paylaşmaktı.
Sonra biraz zaman geçti. Biriktirdiğim ya da yeni aldığım dergilere, kitaplara göz gezdirip ilginç tarifler ararken gözüme Türk ve Dünya mutfağının bilinen ve çok beğenilen tarifleri ilişmeye başladı. Bunları da yapıp paylaşmalıyım dedim.
Sonra biraz daha vakit geçmeye ve yeni tarifleri bulup yapıp, paylaşmaya iyice ısınınca aklıma başka fikirler geldi.
Mutfağa ve yemek yapmaya fazla zaman ayıramayan ya da mutfağa tamamen yabancı olup yeni yemek yapmayı öğrenenleri düşünmeli, onlara da yardımcı olmalıyım. En iyisi bir de mutfak okulu köşesi açayım dedim. Derken blogumun  kategorileri gittikçe çoğalmaya başladı ve bugün  aklıma bir şey daha geldi. Neden bir de sağlık köşesi olmasın. Yediğimiz onca besini neden daha yakından tanımayalım. Faydasıyla ya da zararlarıyla onlar hakkında her şeyi neden araştırıp okuyucularımla paylaşmayayım dedim.
Böylelikle bugün Sağlık Köşem doğmuş oldu. Bu köşeye, bugün Kuşburnunu tanıtarak başlayacağım. Araştırdıkça bu köşeye yeni besinler hakkında bilgileri ekleyeceğim. Sizlerden ricam, ara sıra kategoriler kısmından girerek takip etmenizdir. Çünkü tek yazı üzerinden yani bu yazının devamı olarak yazacağım. Umarım hoşunuza gider.

KUŞBURNU:

Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Avrupa'da yetişen bir bitkidir. Bazı yerlerde İtgülü, İtburnu, İtyemişi, gülelması gibi değişik adlarla bilinir. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesinden birisi. Ayrıca A, B1, B2, K ve P vitaminleri, sodyum, potasyum, protein, mineraller, magnezyum, kalsiyum ve fosfor bulunur. 
  • Soğuk algınlığına, enfeksiyonlara karşı vücudumuzun direncini artıran kuşburnunun özellikle kurutulmuş meyvelerinden yapılan çayı grip ve nezleye çok iyi gelir.
  • Sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür. 
  • Kandaki insilün miktarını ayarlamaya yardımcı olur bu yüzden şeker hastalığına iyi gelir. 
  • Çekirdeğinden elde edilen yağı, cildi korur, cilt hücrelerini yeniler, yaşlanmayı geciktirir. 
  • Kuşburnunun, ağrı kesici özelliği vardır. Kuşburnunun toz haline getirilmiş ve kapsül şeklinde satılan formları artrit tedavisinde kullanılmaktadır.
Kuşburnu, reçel, marmelat, pekmez ve çay olarak tüketiliyor.

Kuşburnunun toplanması ve kurutulması: 

Hasat sonbaharda yapılır. Olgun kırmızı meyveler sonbaharda toplanır. Kurutmak için ortasından yarılır sonra çekirdekleri çıkarılıp kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra hava almayan kaplarda saklanır. 

Kuşburnu Çayının hazırlanışı: 

Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kuşburnu kabuğunu, 1 su bardağı soğuk suya ekleyin.  Kaynamaya başlayınca 10-15 dakika kaynatın ve süzün. Günde 2-3 bardak bu çaydan içilir.

Soğuk algınlığı ve gribe karşı: 

Eşit miktardaki kuşburnu ve ıhlamur çiçeğini çok ince kıyın ve karıştırın. 1 tatlı kaşığı karışım, 1 su bardağı sıcak su ile haşlanır. 10 dakika demlendirilip süzülür. Balla tatlandırılıp biraz limon sıkılır içilir. Günde 2-4 bardak içilebilir. Umarım yazdıklarım yararlı olmuştur. Sevgilerle.

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Öncelikle Ramazan Bayramı’nızı kutluyorum ve bu bayramın hepimize sağlık, sıhhat ve mutluluk getirmesini diliyorum.

    Sağlıklı beslenme ve düzenli spor yaparak bazı bitki ve meyve çaylarını içmek kilo vermeyi hızlandırıyor.

    Çocukluğumdan beri severek içtiğim çaylardan biridir kuşburnu çayı. Hem rengini hem de mayhoş tadını çok seviyorum. Ne zaman kuşburnu çayı içsem çocukluğumu hatırlattığından mıdır nedir bir mutluluk gelir bana. Zayıflamaya yardımcı bir çay oluşu da onu vazgeçilmez kılıyor. Kuşburnu çayı; vücuttan fazla tuzun ve suyun atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Zayıflamaya yardımcı olan çaylar hakkındaki yeni yazımı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kilo-vermeye-yardimci-5-cay/

    Güzel okumalar dilerim,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil