10 Kasım 2012 Cumartesi

YEŞİL MERCİMEK SALATASI


 Eşimin dediğine göre kurban bayramından bu yana çok fazla kırmızı et yemişiz. Azaltmamız ve sebzeye ağırlık vermemiz gerekiyormuş. Bu uyarıyı almasam, ben aynı şevk ve hızla yeni tarifler yapmaya devam edecektim. 
Anlamıyorum ki sonuçta yaptığım yemekler en sağlıklı şekilde yapılmış yemekler. İçlerinde evet et var ama sebzede var. Baharatlar da  var. 
Yani diyeceğim bir günde almanız gereken besin gruplarının önemli bir kısmını içeriyor. Biraz sinir oldum. Başka erkekler et yemeği der başka bir şey istemez. Benim eşim ise sebze hemde etsiz sebze yemeği istiyor. O yüzden bu hafta onu bıktırana kadar sebze yemekleri yapacağım. 
Mesela bugün menüde çorba ve tarifini birazdan sizlerle paylaşacağım harika bir salata tarifi var. 
Değişik salata tariflerini çok severim. Bu tarifte onlardan birisi. Size önerim ızgara bir tavuk yada ızgara etle servis etmeniz. İnanın birbirini harika tamamlar. İşte o renk ve lezzet cümbüşü salatanın tarifi.
YEŞİL MERCİMEK SALATASI:
4 kişilik
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • yarım su bardağı pirinç
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü (isteğe göre)
  • 1 adet havuç
  • 5-6 adet taze soğan
  • 1 büyük boy domates
  • 4-5 adet taze nane yaprağı
  • 5-6 dal dereotu
  • 7-8 dal maydanoz yaprağı
Salata sosu için:
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 7 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1/2 adet limonun suyu
  • 1 büyük diş sarımsak
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Kuş üzümünü, yumuşaması ve şişmesi için suda bekletin.
Mercimek ve pirinci ayıklayın ve bolca yıkayıp ayrı kaplarda  1 er çay kaşığı tuz ile birlikte bol suda haşlayın. Mercimeği hafif diri kalacak şekilde 16-17 dakika haşlayın.
Pirinci ise yaklaşık 20 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Sonra ikisini de süzün ve soğuk sudan geçirip tekrar süzün. Salata kasesine alın.
Havucun kabuğunu temizleyip, rendeleyin. Domatesin kabuğunu soyup, fındık büyüklüğünde doğrayın.
Yeşil soğanı, naneyi  ve dereotu ile maydanozu bol suda yıkayın. süzün ve ince doğrayın. Şişmiş kuş üzümlerini, kıydığınız yeşillikleri, havucu ve domatesi katın.
Salata sosu için.  zeytinyağı, toz şeker, kimyon, sirke, limon suyu, ezilmiş sarımsak, karabiber ve 2 çay kaşığı tuzu iyice karıştırın.
Hazırladığınız sosu salataya dökün. Bir kaç kere daha karıştırın. 1-2 saat tatların birbirine karışması için bekletin. Izgara et veya tavukla servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Limon suyu ve baharatların miktarlarını isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Kuş üzümü de isteğinize kalmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder