18 Kasım 2012 Pazar

YOĞURTLU DANA ETİ


Değişik bir tat, değişik bir tarif. Tarifte etler marine edilip kızartılıyordu. Ben, kızartıldığında etin fazla sertleşmesi nedeniyle marine ve kızartma kısmını kaldırdım.  Daha iyi oldu. Patateslerin kızartılması kısmını ise isterseniz patatesleri biraz sıvı yağla harmanlayıp fırında kızartarak daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Aslında ben yarısını o şekilde yaptım. Çok lezzetliydi. İşte tarifim:
YOĞURTLU DANA ETİ:
6 Kişilik
Malzemeler:
  • 750 gr. dana eti
  • 5 adet orta boy patates
  • 3 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1.5 su bardağı su.
  • tuz
Sos için:
  • 3 adet domates
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yemeğinizin aşamaları boyunca ve servis zamanına kadar sıcak kalabilmesi için fırınınızı 150 dereceye ayarlayın. Etlerin sinirlerini ayıklayıp, işaret parmağınızın 1,5 katı uzunluğunda ve parmağınızdan daha ince jülyen şeritler halinde kesin. Bir tencereye suyu ve 1 çay kaşığı tuzu  ekleyerek, kaynadıktan sonra eti katın ve hafif kısık ateşte 30-40 dakika yumuşayıncaya ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çektiği anda 2 yemek kaşığı sıvı yağ katın. 5- 6 dakika devamlı karıştırarak kavurun. Ocağı kapatmadan hemen önce 5 yemek kaşığı kaynar su ilave edin ve karabiberi de ekleyip lezzetlendirin. Ocağı kapatın. Fırına koyarak sıcak kalmasını sağlayın. 
Domatesleri rendeleyin. Sarımsakları ezin ve bir sos tenceresinde sirke, tuz, karabiber, pul biber, sıvı yağ ve toz şekerle birlikte kısık ateşte pişirerek koyu bir sos haline getirin.
Patateslerin kabuklarını soyun. İri küpler halinde doğrayın ve sıvı yağda kızartın. Bir servis kabının dibine döşeyin. Onu da sıcak tutmak için fırında bekletin. 
Soğanların kabuklarını soyun ve ince halkalar halinde doğrayın. 1 çay kaşığı tuzla harmanladığınız unu yayvan bir kaba dökün ve halka soğanları una bulayın. Bir elekle fazla unlarını aldıktan sonra patatesleri kızarttığınız sıvı yağda kızartın. Fırında beklettiğiniz patateslerin üzerine yayın. 
Maydanoz yapraklarını incecik kıyın ve soğanların üzerine serpiştirin. Yoğurdu yarım çay kaşığı tuzla iyice karıştırın ve maydanozların üstüne gezdirin. Etleri yoğurdun üzerine döşeyin. Kalan suyunu da üzerine gezdirin.  En üste de domates sosunu gezdirin. Yemeğiniz tamamlanmış oldu. Servis zamanına kadar ılık fırında sıcak tutmaya devam edin.
NOT: Yemeği yaparken önce etten başlayın. Hemen sonrasında domates sosunu pişirmeye başlayın. Onlar pişerken diğer aşamaları yapın. Zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Patatesleri  ve soğanları yağda kızartmak istemezseniz, 1-2 kaşık sıvı yağda patatesleri ve soğanları harmanlayıp sonrada yağlı kağıt serilmiş tepsilerde 180 derecede kızartabilirsiniz. Yalnız soğanlar daha kısa sürede kızaracaktır. Dikkat etmeniz gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder