14 Aralık 2012 Cuma

İSLİM KEBABI


İslim Kebabını yıllardır yaparım. Patlıcanla yapılan en güzel yemeklerden bir tanesidir. Türk-Osmanlı Mutfağının meşhur yemeklerinden olup, padişah sofralarında sık sık yerini almıştır. Yani Sultan Süleyman'ın yediği yemeklerden bir tanesi. Hal böyle olunca, O yerde biz yemez miyiz. İşte Hünkarlara layık saray yemeklerinden birisi olan İslim Kebabını sizlerle paylaşmak için yaptım.  İşte tarifim. Sevgilerle.
İSLİM KEBABI:
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 750 gr. kuşbaşı dana eti
  • 6 adet iri uzun patlıcan 
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber(isteğe bağlı)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ(kızartmak için)
Patlıcanları alaca soyup acılarının çıkması için 1 çay kaşığı tuz kattığınız suda 20 dakika bekletin. Soğan ve sarımsağı incecik doğrayın. Domatesin birini süsleme için halkalar halinde diğerini ise yemeğe koymak için küçük küpler halinde yada rende yapın. Patlıcanların suyunu hafiften sıkın. Sonra uzunlamasına enli şeritler halinde kesin. Genelde her patlıcandan 4 dilim çıkıyor. Kurulayın ve  sıvı yağ koyduğunuz tavada birazcık diri kalacak şekilde kızartın. Kağıt havlu üzerinde bekletip, fazla yağını emmesini sağlayın.
Patlıcanlar beklerken bir tencereye sıvı yağı ve eti koyup kavurun.  Soğanı ve sarımsağı ilave edin.  İyice kavurduktan sonra salçayı, tuz ve karabiberi katın. Rende yaptığınız domatesi ilave edin. 3 su bardağı suyu da ekledikten sonra kaynara çıkınca, ocağın ateşini kısıp 35-40 dakika etler yumuşayıncaya kadar pişirin. 
Patlıcanların 3 tanesini çapraz şekilde hazırlayın. Orta kısmına etli harçtan 1 veya 1,5 yemek kaşığı koyun. Patlıcanların uçlarını üst üste getirerek bohça şeklinde kapatıp, açılmaması için bir kürdan batırın. En üste bir halka domates yerleştirin. Tüm patlıcanları bu şekilde hazırladıktan sonra pişireceğiniz yere göre bir borcam tepsisine ya da tencereye dizin. Etin harcından kalan suyu da patlıcanların üzerine dökün.
Fırında veya ocakta 15-20 dakika  pişirin. Fırında pişirecekseniz 180 derecede ve tercihen kabın üstünü folyoyla kapladıktan sonra pişirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder