9 Aralık 2012 Pazar

SULU KÖFTE


Sulu köfte herkesin bildiği bir yemek ve bizim evde de her zaman pişer. Hepimizin sevdiği lezzetli klasik yemeklerden. Köftelerini bazen bulgurla yaparım bazen de dolmalarda kullanılan kırık pirinçle yaparım. İkisiyle de harika oluyor. Bir de annem sulu köfteye 1 çay kaşığı kadar reyhan katar. Harika oluyor ama zevkinize kalmış. Siz de katıp nasıl olduğuna bakabilirsiniz. Eminim sizlerin de sevdiği ve yaptığı bir yemektir. Ben bilmeyenler için ve Klasik Yemekler Kategorisinde yerini alması için tarifini veriyorum. Sevgilerle.
SULU KÖFTE TARİFİ:
4-6 Kişilik
Malzemeler:
  • 250 gr. kıyma
  • 3 yemek kaşığı kırık pirinç veya bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 orta boy patates
  • 1 orta boy havuç (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet domates rendesi
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
  • 1/2 çay kaşığı reyhan (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3,5  su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı un
Kıymayı yoğurma kabına alın. Soğanın yarısını yemeklik doğrayın. Diğer yarısını rendeleyip kıymaya katın. Kıyılmış maydanozu ekleyin. Pirinci yada bulguru yıkayıp katın. 1 çay kaşığı tuzu ve karabiberin yarısını ve kimyonu ekleyin ve elastik hale gelinceye kadar iyice yoğurun. Cevizden biraz küçük köfteler yapın. Un serptiğiniz bir tepsiye hepsini yerleştirin.
Tencereye yağı koyun. Isınınca soğanı ekleyip sararıncaya kadar kavurun. Salçayı ekleyin. Havucu, patatesi koyun. Suyu ekleyin. Tuz ve karabiberi katıp tatlandırın. Aradaki boşluklara köfteleri yerleştirin. Domates rendesini yemeğin üstüne yayın. Kaynadığı zaman ateşi kısın.Yaklaşık 25-30 dakika havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Son olarak üzerine reyhanı serpin ve ocağı kapatın. Afiyet olsun.
NOT: Köfteyi çok iyi yoğurun ki dağılmasın. Patatesin tuzu emme özelliği vardır. Kattığınız tuz yeterli gelecektir. Ama damak zevkinize göre yemeğin pişmesine yakın tuzunu kontrol edin. 
Suyu da pirinç veya bulgurun çekme oranına göre bakın ve gerekirse yarım su bardağı daha ekleyin.
Havuç katmadan da yapabilirsiniz. Ben hem havuçlu hem de havuçsuz yapmayı seviyorum.
İsterseniz çok az reyhan ekleyebilirsiniz. 1/2 çay kaşığı kadar olabilir. Değişik aroma seviyorsanız çok yakışıyor. Damak zevkinize kalmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder