Çarşamba, Şubat 06, 2013

Hardal Soslu Ispanak Yatağında Dil Balığı Tarifi

Hardal, Soslu, Ispanaklı, Dil, Balığı, Balık Tarifi, Kişniş otu

Bugün, ilk defa bir balık tarifi ile karşınızdayım. Şimdiye kadar yüze yakın tarif paylaştım hatta aralarında Karides Güveç bile vardı. Ama balık tarifi hiç olmadı. Bunun nedeni balık sevmediğimden değil. Tabii ki seviyorum. Sadece evde yapmıyorum çünkü kokusu günlerce siniyor ve benim başım ağrıyor. Biraz koku alma duyularım fazla gelişmiş. 

Neyse sonuçta bir yemek blogum var ve evde balık yapmama kararımı yeniden gözden geçirmem gerekti. Birkaç tarif incelememden sonra basit bir şey ile başlayayım dedim. Hardallı sosa bulanmış ıspanak ve üzerinde lezzetli kılçıksız, yemesi kolay dil balığı. Muhteşem oldu. Eşim yemeği bitirene kadar 3-4 kere "Nefis olmuş mutlaka bloguna koy" dedi. Umarım siz de beğenirsiniz.

Kaç Kişilik:

2 Kişilik

Dil Balığı Malzemeleri:

  • 1 kg. dil balığı
  • 500 gr. ıspanak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı un
  • Balığı kızartmak için sıvı yağ
Sos malzemeleri:
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı hardal
  • 1/2 limon suyu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Bir tutam tuz

Hardal Soslu Ispanak Yatağında Dil Balığı Nasıl Yapılır?


Dil balıklarını balıkçınızdan alırken filetolarını çıkartın. Sonra da filetoları, ince uzun dilimler halinde kesin. Derin ve yayvan bir kaba unu, 1 çay kaşığı tuzu ve balıkları koyun. Sallayarak ya da bir çatal yardımıyla her yerlerini una bulayın. 

Balıkları kızartacak kadar bir sıvı yağı kızdırın. Dil balığı parçalarını biraz aralıklı olarak tavaya yerleştirip çok fazla karartmadan çünkü yumuşak ve çabuk pişen bir balıktır. Altın rengi olunca tavadan kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzün.

Ispanağın köklerini kesin. Sararmış yaprakları varsa ayıklayın ve bol suda bekleterek 5-6 kez yıkayın. Sonra iri parçalara bölüp, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tuz ile orta ateşte, kendi suyunda 6-7 dakika pişirin. 

Sosunu yapmak için, zeytinyağını, hardalı, limon suyunu, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Ispanakların üzerine döküp, her yerine dağılması için karıştırın. Servis tabağına alın.

NOT (Dil Balığının Püf Noktaları): 


Dil balığını 1 kg. aldım ama temizlendiği zaman neredeyse 500-600 gram kadar kalıyor.  O yüzden 2 kişilik dedim. Denemedim ama mezgitin de bu tarife çok yakışacağına eminim. Burada aslında pek uyarmam gereken püf nokta yok. Balığı nasıl seviyorsanız öyle kızartın. İsterseniz sote de yapabilirsiniz ama tuz ayarına dikkat edin. Çünkü her aşamada bir miktar tuz katıldığı için ayarı kaçabilir. Önce ıspanağı temizleyip pişirmeye koyup, o pişerken balıkları kızartırsanız vakitten kazanmış aynı anda iki aşamayı da bitirmiş olursunuz. Şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder