Pazar, Nisan 28, 2013

PATLICANLI PEYNİRLİ BÖREK

börek, börek tarifi, börek tarifleri, patlıcanlı börek, peynirli börek, nefis börek
Bu böreği, ilk önce tarifindeki gibi milföy hamuru ile yaptım. Ancak, milföy içeriğinden dolayı biraz çabuk kuruyup, sertleştiği için birde yufka ile deneyim dedim. Çok daha iyi oldu.
Siz iki türlüde deneyebilirsiniz. Milföyle denemek isterseniz, yumuşamış milföyleri kenarlarından birbirine yapıştırarak kabınızın ebadında bir hamur hazırlayın. Üstüne malzemeyi yayın ve onun üstüne de yine aynı şekilde yaptığınız hamuru yerleştirip pişirin.
Patlıcanla peynir gerçekten çok güzel ve değişik bir lezzet oluşturuyor. Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. İşte tarifi:

PATLICANLI PEYNİRLİ BÖREK:

12 Adet
Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 3-4 adet patlıcan
  • 50 gr. beyaz peynir
  • 50 gr. kaşar peyniri
  • 1 demet maydanoz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı su
  • Yumurta sarısı (üzeri için)
  • Çörek otu (üzeri için, isteğe bağlı)
Patlıcanları bir kaç yerinden bıçakla delin ve yıkayın. Islakken köz tenceresinde yada ocakta yada fırında resimdeki gibi közleyin.
Maydanozları iyice yıkayın ve suyunu iyice süzdükten sonra dallarını ayırıp yapraklarını  incecik doğrayın. Patlıcanlar soğuyunca kabuklarını soyun. Bıçakla rastgele doğrayarak küçük parçalara ayırın.
Rendelediğiniz peynirlerle ve doğradığınız maydanozla karıştırın. Karabiberle tatlandırın. Tuz gerekmez ama tadına bakın. Eğer tuzu az ise biraz katabilirsiniz.
Bu sırada fırını 180 dereceye ayarlayıp çalıştırın. Başka bir kapta ise sıvı yağı, süt ve suyu katıp
karıştırın.
Her yufkanın üzerine bu sıvı karışımı sürerek üst üste yerleştirip bir yufka haline getirin. En üste de sıvıdan sürün. Sonra artı şeklinde 4 eşit parçaya bölün. Her parçayı da 3 eşit parçaya bölerek 12 adet uzun üçgen parçalar hazırlayın. İç malzemeden tepeleme 1 yemek kaşığı alarak yufkanın geniş kısmına yayın.
Önce kenarlarını biraz içe katlayıp sonrasında sigara böreği gibi uç kısıma kadar sarın.  Kenarlarını içe doğru katlamayı sakın unutmayın  ve çok sıkı veya ince sarmayın. Yoksa pişerken iç malzeme patlayarak kenarlardan çıkabilir.
Hazırladığınız börekleri yağladığınız veya yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine diziniz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin ve kızarana kadar yaklaşık 30 dakika fırında pişirin. Afiyet olsun.
NOT: İç malzeme o kadar lezzetli ki, böreği istediğiniz şekilde yapabilirsiniz.
Benim yaptığım şekilde yapacaksanız deminde belirttiğim gibi çok sıkı olmayan kenarlarını iyi kapattığınız sigara şeklinde sarın. Peyniri daha fazla koyabilirsiniz.
Süt kullanmadan sadece yağ ve su ile sıvı harcı hazırlayabilirsiniz. Yumurta sarınız yoksa üzerine yoğurt sürebilirsiniz.
Çörek otu çok yakıştı ama siz başka bir şeyler de kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder