6 Mayıs 2013 Pazartesi

EZO GELİN ÇORBASI

3 günlük telefon ve tabi ki İnternet arızasından dolayı elim kolum bağlanmış vaziyette geçirdiğim günleri, tarif yaparak değerlendireyim dedim. Bir kaç başarılı yemek ve başarısız 2 tatlı denemesinden sonra nihayet  bugün İnternet düzeldi. Başarısız olduğum tatlılara gelirsek, aslında tariflerini aldığım kitapta okuduğum kadarıyla rahatlıkla yapılabilecek tatlılardı. Ama o kadar yüzeysel ve o kadar basit şekilde anlatılmış ki bazı aşamalarında  böyle de yetersiz anlatılmaz ki diye diye yinede yaptım. Sonuç: cheesecake tadı çok güzel ama derin 3 tane çatlağı olan bir hayal kırıklığı oldu. Diğer tatlım olan krem brüle ise sönük ve kreması biraz bozulmuş bir şey oldu. Ama benim pes etmeye hiç niyetim yok. En kısa zamanda, yine deneyip başaracağım.Şimdi ilk tarifim olan Ezo gelin çorbasını sizlerle paylaşacağım.
EZO GELİN ÇORBASI:
4-6 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 1/2 çay bardağı pirinç
  • 1/2 çay bardağı bulgur
  • 1 çorba kaşığı domates veya biber salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1,5 litre su (Benim bardak 200 ml. 7;5 bardak etti)
  • limon dilimi(servis için)
Kırmızı mercimek, bulgur ve pirinci ayrı tabaklarda ayıklayıp, yıkayın. Süzün. Sarımsağı ezin. Kuru soğanı küçücük yemeklik doğrayın. Tencereye sıvı yağı koyun. Isınınca soğanı ekleyip rengi sararıncaya kadar kavurun. Sarımsağı ekleyin bir iki karıştırdıktan sonra salçayı katın. Yine bir kaç kez karıştırarak salçanın iyice ezilmesini soğana karışmasını sağlayın. Kırmızı mercimeği sonrasında suyu katın. Kaynayınca ateşi kısın ve yaklaşık 10 dakika pişirin. Pirinci ve bulguru  katın. 25-30 dakika daha pişirin. Sos tenceresine tereyağını koyun. Eriyince nane ve pul biberi katın. Hazırladığınız sosu pişen çorbaya dökün. Limon dilimiyle servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder