Cumartesi, Haziran 15, 2013

BOŞNAK BÖREĞİ

boşnak mutfağı, börek, börek tarifi,  patatesli börek tarifi, kıymalı börek, nefis tarifler,
Yine dergilerimi, kitaplarımı koca bir yığın yapıp koltuktaki her zamanki yerime gömüldüm. Ve hiç üşenmeden, büyük bir keyifle ve istekle tarifleri okumaya başladım. Her okuduğum tarif, rengarenk ve iştah açıcı resimler derken acıktığımı hissettim. Şöyle nefis , lezzetli bir börek yanında da nefis bir çay harika giderdi. Evet nihayet tarifimi bulmuştum. Boşnak böreğini yapmaya karar verdim. İyi ki yapmışım. Çok lezzetli bir börek oldu. Sizlere de öneririm. İşte Tarifi.

BOŞNAK BÖREĞİ TARİFİ:


10 Kişilik
Malzemeler:
  • 5 Adet yufka
  • 1 kg. patates (5-6 orta boy)
  • 250 gr. kıyma
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz.
Patatesleri iyice yıkayın. Çabuk pişmesi için bir kaç yerinden deldikten sonra üstüne kadar soğuk su koyarak haşlayalım. Yaklaşık 25-30 dakikada pişiyor. Soğuyunca iyice ezin yada rendeleyin.
Kıymayı bir kaşık sıvı yağla, rengi değişene kadar 5 dakika kavuralım.
Rendelenmiş patatese ilave edin. Tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım. Harcı 5 yufkamız olduğu için, 5' e  bölün. Sıvı harcı hazırlamak için bir kaba yumurtaları kırıp. iyice çırpın. Sıvı yağı, 1 çay kaşığı tuzu ve suyu ekleyin. İyice karıştırın.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp çalıştırın. Yufkayı düz temiz bir yere serin. 3-4 yemek kaşığı sıvı harçla her yerini yağlayın. Yufkanın bir kenarını ucu yufkanın ortasına gelecek şekilde katlayıp iç malzemeyi yayacağımız yeri ayarlayın. İç malzemeyi katladığımız kısmın her yerine yayın. Üzerine 1-2 yemek kaşığı yumurtalı harçtan gezdirin. Ucundan incecik rulo olacak şekilde katlayarak yufkanın tümünü rulo yapın. Yağladığınız yada yağlı kağıt serdiğiniz tepsinin ortasına şekildeki gibi kol böreği gibi dolayın.
Her yufkayı aynı şeklide hazırlayıp. Birbirinin devamına dolayarak kocaman bir rulo halka yapın. Kalan sıvıyı bitene kadar böreğin her yerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Biraz dinlendirip soğumadan servis yapın.Afiyet olsun.
NOT: Sıcakken daha lezzetli oluyor. İsterseniz başka şekilde de yapabilirsiniz. Şekli nasıl olursa olsun çok lezzetli bir börek. Börekte tek dikkat etmeniz gereken nokta, kıymayı fazla kavurmayın çünkü kurumaması gerekiyor. Mutlaka deneyin tavsiye ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder