11 Temmuz 2013 Perşembe

SARAY KÖFTE


Patlıcanla yapılan tüm yemekler çok lezzetli oluyor. Bizim evde de en sevilen sebzelerden birisi. Eşim de çok seviyor. O yüzden iftar için patlıcan yemeği yapayım istedim. Yapmışken de biraz değişik, şık sunumlu olsun istedim. Yemeğim o kadar çok beğenildi ki 10 üzerinden 10 puan aldı. Bu arada iftar menümde Çorba, Saray Köfte, Pilav, Yoğurtlu Semizotu Salatası ve Meyve vardı. İşte bunların arasından Saray Köfte ve Yoğurtlu Semizotu Salatası tarflerini vereceğim. İşte Saray Köfte tarifim.
SARAY KÖFTE
3-4  kişilik (12 adet)
Malzemeler:
  • 400 gram köftelik kıyma
  • 4 dilim bayat ekmek içi
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 adet uzun kemer patlıcan 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 domates
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
  • sıvıyağ
  • 12 adet kürdan
Patlıcanların kabuklarını alacalı soyun. Her patlıcanı 4 adet uzun geniş  şeritler olacak şekilde kesin. Tuzlayıp acı suyu çıkana kadar 10-15 dakika bekletin. Domatesleri ve biberleri 12 adet parçalar halinde kesin. O sırada fırını 200 dereye ayarlayıp ısıtın. 
Kıymayı derin bir kaba koyun. Kuru soğanı içine rendeleyin. Bayat ekmek içini parmaklarınızla yada rondoda iyice ufalayın. Kıymaya ekleyin. Karabiberin yarısını ve tuzu  kıymaya katın. İyice yoğurun. 12 adet eşit parçaya bölün. Orta parmağınız uzunluğunda köfteler yapın. Yağladığınız veya yağlı kağıt serdiğiniz tepside fırında 25-30 dakika pişirin. 
Köfteler pişerken patlıcanları yıkayın sonrada iyice kurulayın. Tavada kızgın yağda her iki tarafını da kızartın. Kağıt havlu ile fazla yağını çektirin. Bu arada, sos tenceresine 1 yemek kaşığı sıvı yağı koyun. Salçayı da katıp salça eriyinceye kadar biraz karıştırın ve 2 su bardağı suyu ekleyin. 10 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Kalan tuz ve karabiberi ve kekiği ekleyin. 
Sos pişerken, her patlıcana bir köfte koyarak rulo gibi sarın.,uç kısmına domates üstüne de biber parçası koyup açılmaması için kürdan batırarak birbirine tutturun. (Yandaki fotodaki gibi) Fırına dayanıklı bir kaba dizin. Sosu, patlıcanların dibine  dökün. Domates ve biberler kızarana kadar yaklaşık 10 dakika fırında pişirin. Servis yapın.
NOT: Yemeği daha çok kişi için yapmanız gerekecekse, her patlıcandan 4 dilim çıktığını hesaplayarak malzemeleri çoğaltabilirsiniz. Kıymayı da patlıcana göre ayarlayabilirsiniz. Tuz karabiber sizin zevkinize kalmış. Umarım çok beğenirsiniz. Misafirlerinize keyifle sunabileceğiniz bir yemek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder