19 Ağustos 2013 Pazartesi

YEŞİL MERCİMEKLİ ERİŞTE ÇORBASI


Bu çorbanın birçok adı olduğunu keşfettim. Yöreden yöreye isim değişiyor ama neredeyse malzemeler aynı. 
Bazı yörelerde Kesme çorbası, Erişteli yeşil mercimek çorbası, Dul avrat çorbası, yeşil mercimekli erişte çorbası, Erişteli çorba ve daha bilmediğim isimler almış. Bence isminin ne olduğunun hiç önemi yok. Lezzeti bir harika. Hangi isimle olursa olsun yapacağınız ve herkesin beğenerek yiyeceği bir çorba.
YEŞİL MERCİMEKLİ ERİŞTE ÇORBASI
6 Kişilik
Malzemeler:
  • 8 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı uzun ya da kare erişte
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 7 su bardağı su (1400 ml.)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yeşil mercimeği ayıklayıp yıkayın. Üzerini birazcık geçecek su ekleyip 1-2 dakika kaynatın. Çıkan kara suyu süzün. Kuru soğanın kabuklarını soyun ve çok küçük parçalar şeklinde doğrayın. Bir tencereye yağları koyun. Isınınca soğanı ekleyin. Sararıncaya kadar kavurun. Naneyi ekleyin. Bir iki kez karıştırın  Salçayı ekleyin. 1 dakika kadar kavurun. Suyu katın. Mercimekleri ekleyin. Su kaynayınca ateşi kısın ve 8-9 dakika kadar pişirin. Erişteyi ekleyin. Baharatları katın. Erişteler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 6-7 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.
NOT: Verdiğim sürelerde mercimek ve erişte pişmiş oluyor ama siz en son kapatmadan önce bir kez daha tadıp pişip pişmediğini kontrol edin. Gerekirse 1-2 dakika daha pişirin. Tüm baklagillerle ve hamur işleri ile yapılan çorba ve yemeklerde olduğu gibi bu çorba da ilk piştiğinde sulu oluyor. Biraz beklediğinde suyun bir kısmını çekip yoğunlaşıyor. Ben aslında o halini daha çok seviyorum ama siz son durumuna bakıp biraz sıcak su ekleyebilirsiniz. Su katarsanız, tuzunu tekrar ayarlamayı unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder