16 Eylül 2013 Pazartesi

YÜKSÜK ÇORBASI


Bu çorba eğer yanlış bilmiyorsam Adana. Mersin, Antep yörelerinde yapılan bir çorbadır. Gerçekten çok lezzetli bir çorba. İçinde mantı ve nohut var ki, ikisini de çok severim. Geçen televizyonda bir yemek programında gördüm. Canım çok çekti ama mantı yapmaya üşendim. Sonra dondurucuda biraz hazır mantım olduğunu hatırladım. Genelde dondurucuda her zaman imdat valfi yemeklerim olur. Mesela nohut aldığımda bir paketi geceden suya koyup, sabah iyice pişirip süzdükten sonra, buzdolabı poşetlerine yemeklik ve pilavlık miktarlarda ayırıp dondururum. Mantı alırım yada mantı yaptığımda  biraz fazla yapar onu da poşetler dondururum. Kıymayı bol soğan, yeşil biber, salça ve domatesle pişirir. Baharatlandırdıktan sonra soğuduğunda buzdolabı poşetlerine bölüştürürüm. Yassı şekilde koyup dondururum. Evde yemek olmadığında tek başına yemek görevi görür. Benim kızlar şapşal joe diyor. Ekmek arası çok güzel oluyor. Makarnaya etli sos oluyor. Yada hemen tencerede bu soslu etle, pişmiş nohudu veya fasulyeyi biraz su koyup pişirince 10 dakikada harika bir sulu yemek olur. Yani hepsi çok işe yarayan pratik çözümler. İşte bu çözümlerim benim hemen yüksük çorbası yapmamı sağladı.
YÜKSÜK ÇORBASI
9-10 kişilik
Malzemeler:
  • 2 su bardağı mantı
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut.
  • 1 adet orta boy domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 8 veya 9 su bardağı su veya et suyu(1800 ml)

  1. Kuru soğanı çok küçük yemeklik doğrayın. Tencereye sıvı yağı koyun. Isınınca soğanı ekleyip, sararıncaya kadar kavurun. Salçayı katın. 1 dakika kadar kavurun ve 8 su bardağı suyu ekleyin. (piştiğinde suyu az gibi olursa 9. bardağı eklersiniz)
  2. Kaynamaya başlayınca mantıyı ekleyin. Domates rendesini de katın. Kısık ateşte 15 dakika pişirdikten sonra haşlanmış nohudu ekleyin. 5-6  dakika daha pişirin. Nane hariç baharatlarını ekleyin.
  3. Bir sos tenceresinde tereyağını eritin. Yağ köpürmeye başladığında kuru naneyi katın. Bir iki karıştırıp kapatın. Çorbaya ekleyin. Ocağı kapatın. Limon suyunu katın. Harika çorbanız hazır. Biraz dinlendirdikten sonra servis edin.
NOT: Mantıyı hazır alabileceğiniz gibi daha evvel mantı tarifi vermiştim, kendinizde yapabilirsiniz. Nohudu ise haşlanmış konserve alabileceğiniz gibi, geceden suya koyup sabah haşlayarak hazırlayabilirsiniz. Limonun miktarını siz ayarlayın. Ben çorbayı yaparken bu kadar çok olacağını tahmin edemedim. Porsiyonu kendinize göre ayarlamanızı tavsiye ederim ama o kadar güzel bir çorba oluyor ki içtikçe içesin geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder