Perşembe, Kasım 21, 2013

ALİ NAZİK KEBABI

ALİ NAZİK KEBABI / KEBAP TARİFLERİ / PATLICANLI, ETLİ, SEBZELİ, TARİFLER, KİŞNİŞ OTU
Ali Nazik Kebabını yıllardır yaparım. Evlendikten sonra eşimin Gaziantepli olması nedeniyle, o yöreye ait yemekleri öğrendiğimden beri yapıyorum. Çok sevdiğim bir yemek.
Tarifini vermeden evvel hem dergilerde hem de internette yaptığım araştırmalar bir kaç küçük değişik yapılışı olduğunu gösterdi.
Genelde restoranlarda kıymanın zırhla kıyılarak hazırlanıp şişte adana gibi yapıldığını ve patlıcanlı harcın üstünde sunulduğunu gösteriyor. Yine bazı tariflerde közlenmiş patlıcanın üstüne yoğurt yayılıp kavrulmuş kıymanın konulmuş yada tam tersi altta köz patlıcan sonra kıyma ve en üste de yoğurt şeklinde sunulmuş. Bir kaçında da kıyma kavrulurken soğan katılarak kavrulmuş. Yani aslında malzemeler aynı amaç aynı sadece sunum şeklinde bir kaç değişiklik var.
Benim size vereceğim tarif klasik olan evlerde kavrulmuş kıymayla yapılan tarif. Tabi isterseniz geniş yayvan şiş varsa kıymayı iyice yoğurduktan sonra şişe geçirip ızgara yaparak sunabilirsiniz. Çokta şık olur.
ALİ NAZİK KEBABI / KEBAP TARİFLERİ / PATLICANLI, ETLİ, SEBZELİ, TARİFLER, KİŞNİŞ OTU
ALİ NAZİK 
ALİ NAZİK KEBABI / KEBAP TARİFLERİ / PATLICANLI, ETLİ, SEBZELİ, TARİFLER, KİŞNİŞ OTU4 Kişilik
Malzemeler:
  • 6 adet patlıcan
  • 500 gram kıyma
  • 2 diş sarımsak
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
Patlıcanları bir kaç yerinden bıçağın ucuyla delin. Varsa köz tenceresinde yada ocak ateşinde yada fırında közleyin. 
Patlıcanlar közlenirken, kıymayı bir tencereye alın. Kısık ateşte suyunu verip tekrar çekene kadar 20 dakika kadar pişirin. Suyunu çekince 1 yemek kaşığı tereyağını katıp 5-10 dakika kadar kavurun. Tuz ve karabiberi katarak tatlandırın.
Sarımsakları ezip, yoğurda katın. Közlenen patlıcanların kabuklarını, el yakmayacak hale gelince soyun. Patlıcan içini bıçakla rastgele doğrayarak küçük parçalar halinde kıyın. Sarımsaklı yoğurda ekleyin. 1 çay kaşığı tuzu da katın.
Yoğurtlu patlıcanlı harcı servis tabağına alın. Üzerine sıcak haldeki kıymayı yayın.
Kalan 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Köpürünce kırmızı toz ve pul biberi katın. Kıymalı harcın üzerine gezdirin. Servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Süzme yoğurt yerine normal yoğurt kullanabilirsiniz. Sulu olmamasına dikkat edin. Patlıcanla karıştırıldığında çok sulanarak yemeğin tadını bozabilir. Yemeği sıcak sunabilmeniz için patlıcanları közledikten sonra sıcakken yoğurda katarsanız yoğurt ılık olacak ve kıymayı da sıcakken üzerine yayarsanız yemeğiniz yenilebilecek sıcaklığını koruyacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder