3 Kasım 2013 Pazar

ŞAKŞUKA


Bir kaç gündür canım kızartma çekince, şakşuka yapmaya karar verdim. Ne de olsa tarifini hala vermediğim bir yemekti. Hem yerim hem de harika bir tarif paylaşmış olurum dedim. Kızartacağım sebzeleri aldım ve her zaman yaptığım gibi şakşukanın tarifini araştırmaya başladım. Tüm klasik ve herkesin aynı isimle bildiği tarifleri yayımlamadan önce mutlaka araştırırım. Ama bu araştırma kafamı karıştırdı. Onlarca şakşuka tarifinden hiç biri birbirini tutmuyor. Birisinde sadece biber patlıcan diğerinde her türlü sebze. Bazılarında sos bambaşka. Yani anlayacağınız şakşukanın orijinal tarifini bulamadım. Antalya yöresine ait bir tarif olduğunu buldum. Bence domates soslu sebze kızartmasına şakşuka adı verilmiş. O yüzden de istediğiniz malzemeyi kızartıp o güzelim sosla buluşturabilir siniz. Kaç kişilik olduğunu yazmakta da zorlanacağım. Kızartma o kadar lezzetli ki bence 4 kişi de yiyebilir, 2 kişi de, 6 kişi de yiyebilir. Açlığınıza ve iştahınıza kalmış.
ŞAKŞUKA
4 -6 kişilik
Malzemeler:
  • 2 adet orta boy patlıcan
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy kabak
  • Sıvı yağ (kızartmak için)
  • 2 çay kaşığı tuz.
Sosu için:
  • 5 adet orta boy domates
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı.
  • 4 diş sarımsak
  • 1 adet kesme şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 adet acı veya tatlı yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Patlıcanların kabuklarını alaca soyup, küp şeklinde doğrayın. Bir tutam tuz kattığınız suda bekletip, acı suyunun çıkmasını sağlayın. Sonra hafifçe sıkarak süzün ve kurulayın.
Kabak ve patatesin de kabuklarını soyup küp halinde doğrayın. 
Kızgın ve bol sıvı yağda patates, kabak ve patlıcan sırasıyla kızartın. Kızartırken birazcık tuzlayın. Sosa da tuz katıldığını unutmayın. Fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerine çıkarın.
Domateslerin 4 tanesini rendeleyin. Diğerinin kabuğunu soyup, küçük küpler halinde doğrayın.  Sarımsakları ezin. Yeşil biberleri ve soğanı küçücük doğrayın.
Sos tenceresine yağı koyun. Isınınca biberleri ekleyin. Biraz kavurunca kuru soğanı ve sarımsağı katın. Soğanlar sararıncaya kadar kavurun. Domatesleri ekleyin. Tuzu ve şekeri, sirkeyi ve baharatları ekleyin. Kaynayınca ocağın ateşini kısın. Sos fazla suyunu çekip yoğunlaşana kadar pişirin.
Servis tabağına aldığınız kızartmanın üstüne dökün. Afiyet olsun.
NOT: İstediğiniz sebzeyle yapabilirsiniz. Biber kızartması da çok güzel olur. Sosa isterseniz sirkeyi katmayabilirsiniz. Ve sosu çok bol seviyorsanız, domates sayısını artırabilirsiniz. Her şey sizin damak zevkinize kalmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder