31 Ocak 2014 Cuma

EKMEK HAMURUNDAN ZEYTİNLİ ÇÖREK

Geçenlerde kahvaltı için yaptığım çok basit bir tarifi sizlerle paylaşacağım. Ekmek hamuru ile yapılıyor. Hamur hazır olunca yapımı da kısa sürüyor. Çok güzel bir kahvaltılık. Denemenizi öneririm.
EKMEK HAMURUNDAN ZEYTİNLİ ÇÖREK
13-14 Adet
Malzemeler:

  • 3 ekmek hamuru
  • 200 gram siyah zeytin
  • 2 çorba kaşığı salça
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Siyah zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın ve küçük parçalar halinde doğrayın.
Tereyağını eritin ve ılınmasını bekleyin. Sıvı yağla karıştırın.
Salçayı da ekleyerek iyice karıştırarak salçanın erimesini sağlayın.
Ekmek hamurunu 1-2 kez yoğurun. 2 parçaya bölün. 
Yağladığınız bir zeminde yarım santim kalınlığında bir hamur olana kadar ellerinizle veya bir merdane ile hamuru açın.
Üstüne salçalı karışımdan bolca sürün.
Diğer hamuru ister başka bir yerde aynı ebatta ve aynı şekilde açın. ya da açılmış hamurun ortasına koyup, parmak uçlarınızla hafifçe bastırarak ve yayarak diğer hamur ebadında açın. Üst üste iki hamur elde edin.
İki kat olan hamurun üst katını kalan salçalı sosla yağlayın ve zeytinleri üzerine yayın. 
Size yakın olan kenarından başlayarak uzun bir rulo olacak şekilde yuvarlayarak katlayın.
Orta kısmı uçlarından daha kalın olursa yine hafifçe bastırarak biraz inceltebilirsiniz.
Keskin bir bıçak yardımıyla  2 cm. kalınlığında rulolar kesin.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine biraz aralıklı olarak yerleştirin.
Kalan sos varsa üstlerine sürebilirsiniz.
Tepsiyi ılık bir yerde 30 dakika mayalanmaya bırakın. (Ben fırını 10 dakika boyunca 50 dereceye ayarlayıp sonra ısıyı kapatıp 30 dakika bekletiyorum. Sizde öyle yapabilirsiniz)
30 dakika mayalanma sonunda 170 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder