Pazartesi, Ocak 13, 2014

ELMALI KEK (TART)


Bugün sizlere, cumartesi günü yaptığım elmalı kekin tarifini vereceğim. Elmalı kekimi tart kabında yaptım. Hem onun şeklini aldığı için hemde ince bir kek olduğu için tıpkı tarta benziyor.
Tarifi özellikle dün vermeyip, tartın bir gün sonra ki lezzetini de öğrenmek istedim. Genelde tatlılar ve pastalar, kekler bir gün sonra çok daha güzel oluyorlar. Tartım ilk gün güzel ama 2. gün çok daha güzel olmuştu. Tavsiye edeceğim bir lezzet. Mutlaka bir kere bile olsun deneyin. Beğeneceksiniz.
ELMALI  KEK (TART)
10-12 Kişilik
Malzemeler:
  • 3 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 100 gram eritilip soğutulmuş tereyağı veya margarin
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4 adet sert tatlı kırmızı elma
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Fırını 180 derece ayarlayın. Tart kabını veya  düz yayvan bir kalıbı yağlayın. 
Çıkarırken kolaylık olması hem de yapışmaması için varsa kalıptan biraz daha uzun bir yağlı kağıtla kaplayın. 
Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı karıştırın ve mümkünse eleyin.
Oda sıcaklığında ki yumurtaları derin bir kaba kırın. Toz şekerin 1 tatlı kaşığını elmaların üstüne dökmek için ayırın. 
Kalanını yumurtalara ekleyerek kabarana ve rengi açılana kadar çırpın. 
Sonra sıvı yağı, tereyağını ve yoğurdu katın. Bir kaç kere karıştırın. Kuru malzemeleri ekleyin. 1 dakika kadar karıştırın. Yağladığınız kaba dökün.
Elmaların kabuğunu soyun. Önce 2 ye sonra onları da 2 ye bölün. İç çekirdek kısımlarını temizleyin. İncecik dilimlere ayırın. 
Ayırdığınız 1 tatlı kaşığı toz şekeri ve tarçını elmaların üstüne dökün ve iyice karıştırın.
Dilimlediğiniz elmaları kekin üstüne istediğiniz şekilde dizin.
Önceden ısıttığınız fırında önce 15 dakika turbo olarak sonrasında ise 15 dakika alttan ısıtarak pişirin. Fırından alıp 5-6 dakika dinlendirin ve kalıptan çıkarın. Soğumaya alın. Afiyet olsun.
NOT: Elmaların kesilmesi biraz zor olsa da dilimleri yine de güzel kesebiliyorsunuz. 
İsterseniz dış kısıma 1 sıra olarak elma dizerek de yapabilirsiniz. 
Pişirilirken ilk 15 dakika normal pişirip diğer 15 dakika da alt kısmının pişirilmesinin nedeni alt tarafının daha fazla kızartılarak sertleşmesini, kıtırlaşmasını ve tarta benzemesini sağlamaktır. 
Bir de elmaların yanmasını önlemektir. 
Her fırının ısısında değişiklikler olabileceğini düşünerek kekin altının yanmaması için 10. dakikadan sonra arada altını kontrol ederseniz iyi olur.
Bu çok sade bir kek hamuru oluyor. İsterseniz içine ceviz veya fındık katabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder