30 Ocak 2014 Perşembe

ETLİ NOHUTLU TOPALAK

Günlerdir beni yatağa düşürüp, dövülmekten beter eden gribi atlatmaya çalışırken bir yandan da aklım blogumda idi. Her gün taze hazırlayıp içtiğim şifa çayı, ayrıca kefir ve şalgam suyu, pancar turşusu ve tel şehriyeli tavuk suyu çorba ile  bardak bardak su sanırım birazcık iyi geldi. Bugün biraz toparlanmaya başladım. Keşke bütün bu faydalı ve koruyucu şeyleri çok daha önce içmeye başlasaydım. Belki grip yakınımdan bile geçemezdi. Bin pişmanın ama olan oldu. Şimdi her gün inşallah yarına iyi olacağım diyerek 4 gündür yatak döşek yatıyorum.
Yine de bugün biraz canlanınca hemen bir tarif yazayım dedim. Kızımın ve annemin kendini yorma, bak yarın daha kötü olursun azarlamalarına rağmen bu tarifi yazdım. Umarım yarına gerçekten kötüleşmem. Yoksa kızımdan çekeceğim var demektir :))

ETLİ NOHUTLU TOPALAK
6 Kişilik
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su 
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 4 silme yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 5 su bardağı  su ve et suyu karışımı
  • 200 gram. kırmızı et veya tavuk eti
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • Limon (servis sırasında ikram etmek için isteğe bağlı)
Nohudu geceden suya koyun ve haşlayın. Kırmızı parça eti veya tavuk etini 20 dakika haşlayın. Sonra didikleyin.
Köftelik bulguru yoğuracağınız bir kaba alın. 1,5 su bardağı kaynar suyu bulgurun üzerine dökün ve kapağını sıkıca kapatarak 10 dakika demlendirin.
Kuru soğanı çok küçük doğrayın ve 1 yemek kaşığı sıvı yağda yumuşayana kadar kavurun.
1 yemek kaşığı salçayı ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. Demlenen bulgura salçalı soğanı katın.
Yumurtayı ekleyin. Unu ilave edin. 1/2 tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Yarım çay kaşığı kırmızı pul biberi katın.
Bulgur bütünleşip yumuşak özlü bir hamur olana kadar ara sıra 1/2 su bardağı ılık suyu yavaş yavaş katarak 10-15 dakika yoğurun. 
Arada bir ıslattığınız avuç içinizde yuvarlayarak misket büyüklüğünde minik köfteler yapın. Hamur bitene kadar bu işleme devam edin.  Köfteleri hafif unlanmış tepsi üzerinde bekletin.
Çorba tenceresine kalan sıvı yağı ve tereyağını koyun. Isınınca didiklenmiş etleri ekleyin. 1-2 dakika kavurup 1 yemek kaşığı salçayı katın. 1-2 dakika daha kavurup su ve et suyu karışımını ekleyin.
Kalan 1/2 tatlı kaşığı tuzu, 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biberi ve karabiberi ekleyin. Minik bulgur köftelerini dikkatlice katın. Parçalanmamaları için pişene kadar karıştırmayın.
Kaynamaya başlayınca ateşi kısarak 15 dakika pişirin. Nohutları ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirin.
Servis ederken isterseniz limon sıkın.
NOT : İsterseniz bu çorbayı etsiz yapabilirsiniz veya pastırmalısı da yapılabilir. Ya da kıymadan bulgur köftesi ebadında köfteler hazırlayarak ta yapabilirsiniz. Köftelerin pişerken dağılmamaları için iyi yoğurmanız gerekiyor. Tuz miktarını az verdim. Çorba piştikten sonra tuzunu kontrol etmeniz iyi olur. Limon dediğim gibi isteğe bağlı. İsterseniz limon sıkarak içebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder