20 Ocak 2014 Pazartesi

PANCARIN FAYDALARI


PANCARIN FAYDALARI
Pancarın 2 çeşidi vardır. Şeker pancarı ve Kırmızı pancar. Şeker pancarı adından da anlaşılacağı gibi şeker yapımında kullanılıyor.
Kırmızı pancar ise benim burada bahsedeceğim , sofralarımızda tükettiğimiz ıspanakgillerden ve toprak altında ki yumrularını kullandığımız şifa deposu bir sebze. Yemeklerde, salatada ve turşusunu yaparak tükettiğimiz bir besin. (Bu arada turşusunu 10 gün evvel yaptım. Yarın kontrol edip sizlerle paylaşacağım.)
  • Kırmızı renginden de anlaşılacağı gibi antioksidan özelliği ile her türlü hastalığa ve kansere karşı savaşımızda mucizevi sebzelerden bir tanesi.
  • A,B,C,P vitaminleri ile fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom ve çinko bakımından çok zengindir.
  • Ayrıca, beta karoten ve folat (folik asit)  bakımından da zengin olup, bağışıklı sistemini güçlendirip kan yapımına yardımcı olur.
  • İştah açıcı ve besleyicidir. Kırmızı pancar suyu havuç suyu ile yarı yarıya  karıştırılarak içilirse alyuvar sayısı yükselir.
  • Demir eksikliği olanların ve kansızlık sorunu olanların bolca tüketmesinde yarar vardır.
  • Şeker hastalığına karşı koruyucudur.
  • Kırmızı pancarın suyu elma ,havuç gibi meyve sularıyla karıştırılarak içilirse yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Yüksek oranda potasyum içerdiği için kan basıncını düşürür. Günde 1 bardak içilebilir.
  • Kırmızı pancar idrar söktürücü ve böbrekleri çalıştırıcı etkiye sahiptir. Pancarı kaynatıp suyunu içerseniz böbreklerde ki kumları dökmeye yardımcı olur.
  • Karaciğer dostudur.
  • Ve anlaşılacağı gibi her derde deva şifa kaynağı bir besindir.
  • Özellikle hastalıkların yoğun olduğu soğuk kış günlerin de bolca tüketilmesi bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için çok faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder