12 Şubat 2014 Çarşamba

YUFKALI RULO KÖFTE

YUFKALI RULO KÖFTE
Malzemeler: 
  • 700 gram köftelik kıyma
  • 2 yufka
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 2 tepeleme yemek kaşığı öğütülmüş  Antep fıstığı
  • 1 adet yumurta (isterseniz katmayabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çorba kaşığı biber veya domates salçası
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1-2 yemek kaşığı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6-7 adet tahta çöp şiş
Köftelik kıymayı yoğurma kabına alın. Kuru soğanı rendeleyin ve kıymaya katın. 
Bayat ekmeğin sert kabuk kısmını ayırıp, içini ufalayın. Kıymaya ekleyin. Yumurtayı içine kırın. Antep fıstığını, kimyon, tuz, karabiber ve suyu ekleyin. Güzel bir hamur olana kadar 5 dakika kadar yoğurun. 5-6 dakika dinlendirin.
Yufkayı temiz bir zemine yayın. Size yakın kenarını içe doğru biraz katlayın. Yoğurduğunuz köftelik kıymayı ikiye bölün. 
Bir parçasını yufkanın katlanmış kısmına eşit şekilde yerleştirin. Yufkanın kenar kısmını köftenin uçlarına kapatın ve yufka bitene kadar rulo şeklinde sarın.
Kenar kısmını yapışması için biraz su ile ıslatın. 
Diğer yufkayı ve kalan kıymayı da aynı şekilde sarın. Uzun ruloları ikiye bölün ve buzdolabına koyup 1 saat kadar dinlendirin.
1 saatin sonunda ruloları,  keskin bıçak yardımıyla 2 parmak kalınlığında parçalara bölün.  Çöp şişlere 4 adet olmak üzere takın. 
Tavaya sıvı yağı koyun. Kızınca köftelerin her iki yüzünü 2-3 er dakika nar gibi olana kadar kızartın. 
Yoğurt veya salata veya pilav eşliğinde servis edin. 
NOT: Antep fıstığını isterseniz katmayabilirsiniz. Değişik bir lezzet verdiği için katılıyor. 
Sade yapabileceğiniz gibi içine hafifçe kavurduğunuz çam fıstığı (dolmalık fıstık) koyabilirsiniz. Denemedim ama iri dövülmüş ceviz katılabilir. 
Bu yemek isterseniz fırında da pişirilebilir. Biraz daha çıtır köfteler oluyor. 
Fırında yaparsanız şişe geçirmeye gerek yok. Börek olarak ta ikram edebilirsiniz. Fırına koymadan önce üzerine hafif bir yağ veya süt veya yoğurt sürerseniz daha iyi kızaracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder