Çarşamba, Şubat 26, 2014

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI


Geçenlerde yemeğini yapmak için aldığım pazının yapraklarının güzelliğini fark edince, sarmasını yapmaya karar verdim. Sağolsun annem o kadar güzel sardı ki. Çok lezzetli oldu. Ev ahalisi, sarma daha sofraya gelmeden  tencereden birer birer aşırınca bir de baktık ki 1 tabak kalmış.
Biliyorsunuz daha önceden zeytinyağlı yaprak sarma tarifini vermiştim. Pazı sarması da iç malzeme olarak aynısı. Lahanayı da bu iç malzeme ile sarabilirsiniz.
Ayrıca, pazının ayırdığınız saplarını atmayın. Bir kaç yemek kaşığı su ile kısık ateşte 7-8 dakika haşlayıp zeytinyağlı limonlu sos gezdirip yiyebilirsiniz. Harika oluyor.

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI
4 kişilik
Malzemeler:
  • 2 bağ pazı
  • 1, 5 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru veya taze nane
  • Yarım limonun suyu
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 demet maydanoz
  • 3-4 yemek kaşığı su
  • 1 adet kesme şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 veya 1/2 çay kaşığı karabiber (isteğe bağlı)
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Üstü İçin:
  • 2 su bardağı su
  • 1/2 limon suyu ve 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı karışımı

  1. Pazıları iyice yıkayın. Kalın sap kısımlarını kesin. (Saplarını atmayın. Bir kaç tanesini tencerenin dibine dizerek sarmaların tencereye yapışmasını önleyin. Diğerini haşlayıp yumurtayla kavurabilir yada zeytinyağı limon gezdirerek salata olarak yiyebilirsiniz.)
  2. Yaprak kısımlarını 2-3 dakika sıcak suda bekletip yumuşamasını sağlayın. Sonrasında süzün.
  3. Kuru soğanları yemeklik çok küçük doğrayın.
  4. Maydanozları bolca yıkadıktan sonra yaprak kısımlarını incecik doğrayın.
  5. Pirinci bol suda yıkayın. Sarımsakları ezin.
  6. Salçayı 3-4 yemek kaşığı su ile karıştırarak erimesini sağlayın.
  7. Bir kapta tüm iç malzemeyi karıştırarak sarma içini elde edin.
  8. Pazı yapraklarını sarılabilecek ebatlarda bir kaç parçaya kesin.
  9. Yandaki resimdeki gibi geniş kısıma bir tatlı kaşığı veya biraz daha fazlası kadar iç malzeme koyduktan sonra düzgün ve sıkı bir şekilde sarın.
  10. Tencereye sık şekilde dizin. Sıcak veya soğuk 2 su bardağı suyu ekleyin. Üzerine mümkünse sarmaların şişmesini ve açılmasını önleyecek bir kapak veya tabak yerleştirip hafifçe bastırın. Tencerenin kapağını da kapatın. Kaynamaya başlayınca 25-30 dakika pişirin.
  11. 5-10 dakika dinlendikten sonra içindeki tabağı çıkarın. Hazırladığınız zeytinyağlı limonlu sosu üzerine gezdirin. 
NOT: Zeytinyağlı sosu gezdirmeden önce bir tane sarmayı tadıp tuzunu kontrol edin. Tuzu az gibiyse sosa 1/2 çay kaşığı kadar tuz ekleyip iyice eritip sosu sarmaların üzerine gezdirirseniz bu sorunu da gidermiş olursunuz.
Her zaman dediğim gibi baharatların miktarı sizin damak zevkinize kalmış.
İç malzemeden artarsa ister üzüm yaprağı sarabilir yada benim genelde yaptığım gibi hemen sert orta veya büyük boy bir domatesin yada patatesin üst kısmını kapak gibi kesip, içini oyduktan sonra artan malzemeyi doldurarak dolma yapabilirsiniz. Ya da dipfrize koyun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder