Pazartesi, Nisan 21, 2014

TABULE

TABULE, SALATA, KISIR, VEJETARYEN TARİFLER, DİYET, KOLAY, YEMEK, TARİFLERİ, KİŞNİŞ, BULGURLU
Tabule, gördüğünüzde kısıra benziyor diyebileceğiniz yediğinizde kısıra benzemediğini anlayacağınız bir salata. Bol yeşillik ve birazda bulgurdan oluşuyor.
Kısır ile tabulenin arasındaki fark nedir derseniz. İkisinin arasındaki en bariz fark, tabulede salça kullanılmıyor. Kısırda ise salça kullanılıyor.
Ayrıca kısır bulgur salatası,  Tabule ise bulgurlu yeşillik salatasıdır.
Tabule, Tabbule veya tabbouleh diye yazılan ve okunan bulgurlu salata, sofralarımıza Lübnan mutfağından girmiş. Biliyorsunuz Lübnan mutfağı bizim damak zevkimize hitap eden en güzel mutfaklardan birisidir.
Salata severlerin mutlaka denemesi gereken bu çok lezzetli salata, tam bir sağlık deposu. ve bol C vitamini barındırıyor. Her kitapta, her sitede karşılaşınca bari ben de tarifini vereyim dedim.

BULGURLU YEŞİLLİK SALATASI (TABULE)

6-8 Kişilik
Malzemeler:
TABULE, SALATA, KISIR, VEJETARYEN TARİFLER, DİYET, KOLAY, YEMEK, TARİFLERİ, KİŞNİŞ, BULGURLU

  • 2/3 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 büyük demet maydanoz
  • 1/2 demet nane
  • 2-3 dal taze soğan
  • 3 adet sert domates
  • 1 su bardağı kaynar su

Sosu İçin:
  • 1/2 veya 1 limonun suyu
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber


  1. Bulguru, derin bir kaba koyun. Kaynar suyu her yerine gelecek şekilde dökün ve üstünü kapatarak 30 dakika kadar demlenmeye ve şişmeye bırakın.
  2. Yeşillikleri bol suda yıkayın, süzün, kurulayın. Sadece yaprak kısımları kullanılacağından dallarından ayırın. İncecik kıyın.
  3. Domateslerin kabuklarını soyun. İnce dilimler halinde bölün. İçteki yumuşak çekirdekli kısım salatayı sulandıracağından o kısımları çıkarın. Çok küçük parçalar halinde doğrayın.
  4. Taze soğanın da üstteki kötü yapraklarını ayırdıktan sonra yine incecik doğrayın.
  5. Limonun ve tuzun fazla gelebilme ihtimaline karşı önce yarım limonun suyunu ve tuzun da yarısını kullanarak sosu hazırlayın. Yarım limonun suyu, zeytinyağı, tuzun yarısı ve karabiberi iyice karıştırın.
  6. Bulgurları demlenme sürelerinin sonunda bir çatal yardımıyla karıştırarak havalandırın. Tane tane olacaktır. 
  7. Yeşilliklerin tümünü katın. Sosu da ekleyin ve yine çatal yardımıyla malzemelerin iyice birbirine karışmasını sağlayın.
  8. İyice karıştırdıktan sonra tadına bakın. Hala tuz veya limona ihtiyaç duyuluyorsa kalanları ekleyin. 
  9. Özellikle ızgara et veya tavuğun yanında servis edin. Çay saatlerinde ikram edecekseniz marulla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
NOT: Bu salatada yeşillikler ön planda olmalıdır. Ancak siz biraz daha fazla bulgurlu olsun isterseniz 1 su bardağından da yapabilirsiniz. Yine de güzel oluyor. 
Ayrıca bulgur yerine kuskusla da harika olur. Ama sanırım o zaman adı tabule olmaz. Lezzetli bir kuskus salatası olur :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder