14 Nisan 2014 Pazartesi

KIYMALI BAKLAVA BÖREĞİ

Çıtır çıtır bir börek yaptım. Baklava yufkasını öğrendiğimden beri börek veya tatlı yapmak o kadar kolaylaştı ki. Bütün tariflerimi baklava yufkası ile yapmak istiyorum. Uzun zamandır kıymalı börek canım çekiyordu. Baklava yufkası ile deneyim dedim. Enfes oldu.Kıymayla dolmalık fıstığında çok güzel gideceğini düşünüyorum. Kavrulmuş dolmalık fıstıkla deneyip emin olunca sizinle paylaşacağım.
KIYMALI BAKLAVA BÖREĞİ
10-12 Kişilik
Malzemeler:
  • 40-45 adet baklava yufkası
  • 500 gram az yağlı kıyma
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz.
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1-2 kaşık yoğurt (üstüne sürmek için)

  1. Soğanların kabuklarını soyun. Çok küçük yemeklik doğrayın. 
  2. Bir tencereye veya tavaya 3 yemek kaşığı yağ koyun. Isınınca soğanları ekleyip, sararıncaya kadar kavurun. 
  3. Kıymayı ekleyin. Rengi değişene kadar 5-6 dakika kavurun. Tuzu ve karabiber  ekleyin. Soğumaya bırakın.
  4. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Büyük fırın tepsisini yağlayın. (Benim yufkaların ebadı tam uydu)
  5. Yağ ve suyu ayrı kaselere koyun. Kıymayı 5 parçaya bölün. Yufkaları yağlanmış tepsiye dizin. Her yufkanın üstünü biraz ya biraz da su serperek nemlendirin. 
  6. 40 adet yufka varsa 8. yufkanın üstüne, 45 adet ise 9. yufkanın üstüne ayırdığınız kıymalı harcın birisini  rastgele serpiştirin. 
  7. Bu işlemi yufkalar ve  kıymalı iç bitene kadar tekrarlayın.
  8. En üste 1 kaşık su ile sulandırdığınız yoğurdu sürün. 
  9. Keskin bir bıçak yardımıyla, küçük kare dilimler olacak şekilde dilimleyin.
  10. Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
NOT: Yufkanın sayısı çok önemli değil. 50 adette olur. 40 tan daha az olursa ince olabilir. İç malzemeyi de başka malzemeyle değiştirebilirsiniz. Ben kıymanın içine dolmalık fıstık katılırsa yakışacağını düşünüyorum. Bir de peynir ve cevizli için güzel olacağını düşünüyorum.

2 yorum:

  1. Baklava yufkasıyla yapılan her şey nefis oluyor gerçekten ama ben nedense alışamadım gidip normal yufka alıyorum hep. Aklıma gelmiyor baklava yufkası almak. Böyle tarifleri görünce ben de yapayım diyorum sonra unutuyorum :)) Nefis gözüküyorlar bu arada, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu börek olunca hangi yufkayla ya da malzemeyle yapıldığının pek önemi yok benim için. Hepsini çok seviyorum. Baklava yufkasını öğrendiğimden beri çıtır börek deyince aklıma baklava yufkası geliyor. Ama daha nemli ve yumuşak hafifte çıtır börek deyince favorim her zaman normal yufkayla yapılmış börekler. Baklava yufkası ile çıtır çıtır tatlılar yapmak daha mantıklı. Artık sıra tatlılarda kullanmaya geldi :))

      Sil