Çarşamba, Mayıs 07, 2014

HAVUÇLU PATATES SALATASI


Bildim bileli, patates salatasının her türlüsünü çok severim. Havuçlu ve yoğurtlu yapılan bu salatayı da çok seviyorum. Yoğurdunu bazen mayonezli bazen sarımsaklı çoğu zamanda sade yaparım. Özellikle sade yoğurt kullandığımda üzerine kırmızı pul biberli yağ gezdiriyorum. Çok güzel oluyor. O an canım hangisini çekiyorsa onu yapıyorum sonra da afiyetle yiyorum. 
Aynı malzemeler kullanılarak değişik sunumlarla ikram edebileceğiniz bir salata.  Size en çok rastladığım iki sunum şeklini göstereceğim. İkisi de çok güzel. İkisinin de sunumu beğeni topluyor. Birisinde çanak şeklinde yapıyorsun. Diğerinde ise malzemeler kat kat konarak pasta şeklinde yapılıyor. Seçim size kalmış.  İşte tarifim.
HAVUÇLU PATATES SALATASI
8-10 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 kg. patates (5 orta boy)
  • 5 adet orta boy havuç
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı + 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber (tatlı veya acı)
  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı su
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez (isteğe bağlı)
  • 1/2 demet maydanoz.
Patatesleri bir kaç yerinden bıçakla delin ve iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Ilıyınca kabuklarını soyup rendeleyin. 1 tatlı kaşığı tuzu, karabiberi 3 yemek kaşığı sıvı yağla,  limon suyunu ekleyin ve iyice karıştırın.
Havuçların kabuklarını soyun ve rendeleyin. Yarım çay bardağı suyu ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin. Devamında 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve  1 çay kaşığı tuzu ekledikten sonra 1-2 dakika kavurun.
Maydanozun yapraklarını incecik kıyın. Süsleme için kullanacağımızdan düz bir tabağa yayın.
Yoğurdu, mayonezi ekledikten sonra pürüzsüz olana dek karıştırın.
Salatayı çanak şeklinde ikram edecekseniz elinizi ıslattıktan sonra patatesten cevizden büyük parçalar koparın. Yuvarlayarak şekil verdikten sonra, maydanoza bulayın.
Orta kısmına bastırarak çukur haline getirip çanak şeklini verin.
Çukur kısıma bir kaşık kadar havuç rendesinden koyun. Onun üstüne de 1 kaşık kadar yoğurt koyun.
Kalan 1 yemek kaşığı yağı ısıtın. Kırmızı biberi ekleyin ve biberin yanmaması için hemen ateşi kapatın. Hazırladığınız sosu yoğurtlu kısımın üstüne birazcık dökün. (yağlı sos istemezseniz sadece pul biber serpmeniz de yeterlidir.
Salatayı kat kat pasta gibi hazırlamak isterseniz. Tabanı düz yaklaşık 20 cm. ebadındaki bir kabı (ister yuvarlak ister kare olsun farketmez) salatanın yapışmaması için streçle kaplayın. En alta 2 ye ayırdığınız patates püresinin birini yayın. Onun üstüne havucu onun üstüne de kalan patates püresini yayın. En üste de kıyılmış maydanozdan serpiştirin. Buzdolabında yarım saat kadar bekletin. Devamında kalıptan çıkarıp servis tabağına ters çevirin.
Hazırladığınız yoğurtlu mayonezli karışımı en üste yayın ve kırmızı biberli sosu da döktükten sonra pasta görünümlü kat kat harika bir salatanız hazır. Eminim herkes çok beğenecek. Şimdiden afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Ellerinize sağlık ne güzel görünüyor. Ben de patates salatasını çok seven biriyim. Yoğurdun üstüne biber yakıp dökmek fikri çok hoş. Ben de deneyeceğim... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden afiyet olsun. Eminim beğeneceksiniz. Sevgiler..

      Sil
  2. Patates salatasını çok severim.Çanak şeklindeki sunum da çok güzel olmul.Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil