Salı, Mayıs 27, 2014

MANTARLI BÖREK

börek, mantar, mantarlı, börek tarifi, tarifler, çay saati, hamurişi

MANTARLI BÖREK TARİFİ

Börek tarifleri, Mantarlı tarifler, Kişniş, otu, Yemek, Bloğu8-10 Kişilik
Malzemeler:
  • 6 adet yufka
  • 800 gram mantar (2 paket)
  • 4 adet kuru soğan
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
  • Mantarların kabuklarını soyun. İnce ince doğrayın.
  • Soğanı kabuklarını soyduktan sonra çok küçük yemeklik parçalar hainde doğrayın.
  • Bir tavaya 4 çorba kaşığı sıvı yağ koyun. Isınınca kuru soğanı ekleyin. Sararıncaya kadar kavurun.
  • İncecik dilimlediğiniz mantarları ekleyin. Kavurun. Mantar suyunu salacaktır. Çekene kadar kavurmaya devam edin. Tuzun yarısını, 1 çay kaşığı karabiberi ve kırmızı pul biberi ekleyin. 1-2 dakika daha kavurup ateşi kapatın. Ilımaya bırakın.
  • Fırını 180 dereceye ayarlayın. Büyük fırın tepsisinin kenarları da dahil her yerini iyice yağlayın.
  • Derin bir kaba yumurtaları kırın. Yoğurdu, sıvı yağı ve sütü ekleyin. Çırpın. Kalan yarımşar çay kaşığı karabiber ve kırmızı pul biberi, yarım tatlı kaşığı tuzu da ekleyerek tatlandırın.
  • Yağlanmış tepsiye yufkalardan bir tanesini serin. Hazırladığınız bulamaçtan her yerine bir kaşık veya fırça yardımıyla sürün. 3 yufkayı da aynı şekilde aralarına bulamaçtan sürerek üst üste yerleştirin.
  • 3. yufkanın üstüne de bulamaçtan sürdükten sonra mantarlı içi yayın.
  • Kalan 3 yufkayı da yine aralarına bulamaçtan sürerek mantarlı harcın üstüne yerleştirin.
  • Kalan bulamacı böreğin en üstüne sürdükten sonra önceden ısıttığınız fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. 
NOT: Mantarların kabuklarını soyarsanız yıkamanıza gerek kalmaz. Mantar yıkandığı zaman çok çabuk su çeken bir sebze.  
Mantarı kavururken de mutlaka suyunu iyice çektirin. Yine de biraz sulu bir harcınız olursa böreğin yumuşamaması için mantarlı harcın olduğu kabı biraz eğik olarak bekletirseniz fazla suyu bir kenara birikecektir. Bir peçete yardımıyla fazla suyunu alabilirsiniz.
Bu böreğe hafif acı yakışıyor. Ben normal miktarda baharat koydum. Acı sevenlerdenseniz kırmızı pul biberi daha da artırabilirsiniz.
Her fırının kendine özgü pişirme süresi var. Benim fırında 35 dakikada nar gibi kızardı. Siz kendi fırınınıza göre takip edin.
Bu börek mutlaka denenmesi gereken harika lezzette bir börek. Mutlaka tavsiye ediyorum. Şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder