Pazartesi, Temmuz 21, 2014

ÇİLEK SOSLU DONDURMALI YAZ TATLISI

Bugün çok hafif bir tatlı yaptım. Özellikle sıcak yaz günlerinde serinletecek ve keyifle yenilecek bir tatlı. Meyveli ve dondurmalı, hem tatlı hem mayhoş. Bence harika oldu. Canınız tatlı çektiğinde bu tür hafif tatlılar her zaman en idealidir. İsterseniz içine katılan dondurma yerine hafif bir muhallebi yapıp onunla hazırlayabileceğiniz bir tatlı.
ÇİLEK SOSLU  DONDURMALI YAZ TATLISI
5-7 kişilik
Malzemeler:
  • 400 gram çilek
  • 2 orta boy yeşil elma
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 400-500 gram vanilyalı ya da Maraş dondurması
  • 10-15 adet kadar yulaflı ya da kakaolu bisküvi
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 6-7 adet çilek (süs için)
Çileklerin sap ve yapraklarını temizleyin. Bolca yıkayın. Süzün.
Yeşil mayhoş elmaların kabuğunu soyun ve rendeleyin. Çileklere ekleyin. Toz şekeri de  ilave ettikten sonra blendırdan geçirerek pürüzsüz hale getirin. Ocağa koyup 5-6 dakika kadar pişirin. Limon suyunu ekleyin. 1-2 dakika daha pişirip ocağı kapatın. Soğumaya bırakın.
Soğuyan çilekli sosu servis edeceğiniz kaplara eşit şekilde  paylaştırın.
Daha da soğuyup hafif katılaşması için buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
Bisküvileri iyice ezerek un haline getirin.
Servis edeceğiniz zaman çilekli sosun üzerine dilediğiniz kadar dondurma koyduktan sonra üzerine, ufalanmış bisküviden serpin.
Çilekle süsledikten sonra dondurma erimeden servis edin. afiyet olsun.
NOT: Dondurmayı kaplara koymadan 10 dakika evvel çıkarırsanız, hafif yumuşamış olur ve rahatlıkla sosun üzerine koyabilirsiniz. 
Yine çilekli sosu buzdolabında 1-2 saat bekletirseniz özellikle yüzeyi sertleşeceği için dondurmayı rahatlıkla üstüne yerleştirebilirsiniz.
Bu tatlıyı bir kaç değişik şekilde hazırlayabilirsiniz. Mesela kabın en altına sos yerine 1 yemek kaşığı erimiş tereyağı ile karıştıracağınız ufalanmış bisküviyi taban olacak şekilde yerleştirin. Üzerine dondurmayı ekleyin. En üste de çilekli sos koyarak bu güzel tatlıyı tamamlayın.
Yine bir önerim de bu tatlıyı dondurma yerine muhallebi ile yapabilirsiniz. Hangi şekilde yaparsanız yapın hepsi de çok lezzetli oluyor. Tarif ve öneriler benden damak zevkinize göre yapmak sizden. 
Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. ellerinize sağlık çok güzel hafif bir tatlı olmuş. Afiyet olsun yarasın yiyenlere. sevgiler.

    YanıtlaSil