28 Ekim 2014 Salı

BOLONEZ SOS

Bu haftayı sos haftası yapmaya karar verdim.7 gün boyunca tatlı veya tuzlu soslar yapacağım. Devamında da bu sosların kullanıldığı tarifler vereceğim.
Aklımda bir kaç tane fikir oluştu. Son anda bir terslik olmazsa ilk olarak Bolonez sos ve beşamel sos hazırlayacağım. Eminim hemen aklınıza gelmiştir. Bu iki sosun kullanıldığı harika bir yemek var. İnanılmaz lezzetli bir lazanya yapacağım.
Sonrasında salata sosları ve pastalarda keklerde veya sütlü tatlılarda kullanılacak meyveli bir sos yapabilirim. Zaten sonrasında da hafta bitmiş olur. Hadi şimdi ilk tarifim olan Bolonez sosla başlayayım.
Bolonez sos bol sebzeli ve çok lezzetli bir sos. Özellikle makarnalar da çok güzel oluyor. Ama ekmek arası veya hamburger ekmeğinin üstüne konup birazda çedar veya kaşar ile de harika oluyor. Tabi lazanya favorim.
Bu sosu pişirirken içine daha çok lezzet versin diye şarap katanlar olduğunu biliyorum. Yarım saat veya 1 saat pişirerek hazırlayan olduğu gibi 4 saat pişirip hazırlayanda  var. Ben de yine ortasını bulayım dedim ve 2 saat pişirdim. Nefis oldu. İşte tarifim.
BOLONEZ SOS:
4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 500 gram kıyma 
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 orta boy kereviz
  • 2-3 dal kereviz sapı
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2-3 adet sivri biber
  • 2 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 diş sarımsak
  • 4 orta boy domates
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay bardağı su
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
Domatesleri rendeleyin. Sivri biberleri yemeklik küçük küpler halinde doğrayın.
Kuru soğanı da küçük doğrayın. Havucu da küçük küpler halinde doğrayın. Sarımsağı ezin.
Kereviz yapraklarını bolca yıkadıktan sonra küçücük doğrayın. Kereviz çabuk kararacağı için en son kabuklarını soyup, küçük küpler halinde doğrayın.
Soğanı 5 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun. Rengi değişmeye başladığında sarımsağı ekleyin. 
Kıymayı katın ve 5-6 dakika daha kavurun.
Havuçları, kerevizi, kereviz saplarını ve biberleri ekleyin. 2-3 dakika daha kavurun.

Salçayı ilave edin. Salça eriyene kadar karıştırın. Domates rendesini ekleyin. Defne yaprağını, tuz ve baharatları kattıktan sonra suyu ekleyip kaynamasını bekleyin.
Ocağın ateşini kısın. Kaynamaya başlayan sosu yaklaşık 2 saat kadar pişirin. Arada tencereyi bir iki kere sallayarak dibinin tutmasını engelleyin. Suyu yeterli gelecektir. Ama arada kontrol edin. Gerekirse 1/2 çay bardağı sıcak su ekleyin.

Nefis bir Bolonez sos hazır.
NOT: Defne yaprağı ve kereviz sapı isteğe bağlı. Sevmiyorsanız veya bulamadıysanız katmasanız da olur.
Tüm malzemeleri rendeleyerek yapabilirsiniz.
Baharatları fazla katmadım. Sadece lezzet verecek kadar kattım. Siz kendi damak zevkinize göre artırabilirsiniz.
Bu sosu 1 gün önceden hazırlayıp, ertesi gün lazanya veya makarna için kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder