16 Ağustos 2015 Pazar

BAYAT EKMEK TATLISI

Evdeki bayat ekmekleri değerlendirmek için harika bir yöntem. Aslında sucuklu ve peynirli bir şeyler yapacaktım ama son dakika tatlı krizim tutunca bu muhteşem tatlı ortaya çıktı. İlk ılıkken tattım. Güzeldi ama buzdolabında geceye kadar bekledikten sonra bir de sabah tattığımda lezzeti harika olmuştu. Eğer yapacaksanız mutlaka buzdolabında 6-10 saat bekletip sonra yiyin. Çok beğeneceksiniz. İçine evde bulunan malzemelerden kattım. Bayramdan kalma beyaz ve sütlü çikolatalar, biraz damla çikolata sonra hurma ve kuru üzümle biraz ceviz. Sonuç muhteşem bir tatlı oldu. Üstü çıtır içi ise yumuşacık. Ha bu arada  bu tür tatlılara ekmek pudingi veya bayat ekmek suflesi de deniliyor.

BAYAT EKMEK TATLISI
8-10 kişilik
Malzemeler:
  • Bayat ekmek dilimleri (10-12 dilim kadar)
  • 3 su bardağı süt
  • 1 kutu krema (200 ml)
  • 3 adet yumurta
  • 6 yemek kaşığı toz şeker veya esmer şeker
  • 1 paket vanilya
  • Çikolata parçacıkları (beyaz, bitter veya sütlü)
  • 1 avuç ceviz veya fındık, badem gibi kuruyemiş
  • 2 yemek kaşığı kuru üzüm veya kuş üzümü
  • 5-6 adet hurma (kayısı veya incir de olur)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Tatlıyı yapacağınız fırın kabının her tarafını tereyağı ile yağlayın. Bayat ekmekleri iri parçalar halinde doğrayın. Bir kapta sütü, kremayı, yumurtaları, 5 yemek kaşığı toz şekeri, vanilyayı iyice karıştırın.  

 Çikolata ve kuru yemişleri doğrayın ve ekmek parçalarının aralarına ve üstüne serpin. Sütlü kremayı ekmeklerin üstüne gezdirin. 20 dakika kadar bekletin.
O sırada fırını 180 dereceye ayarlayın.  Kalan toz şekeri tarçınla karıştırıp ekmeklerin üzerine gezdirin. 
Önceden ısıtılmış fırında üzeri nar gibi olana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Ilık veya tercihen soğuk servis yapın. Afiyet olsun.

2 yorum: