Cuma, Nisan 08, 2016

BEZE (MERENG) TARİFİ

Beze, Mereng, Tarifi, Kolay, Pratik, Tatlı, Yumurta, Çay, Kahve
Beze diğer adıyla mereng, yapımı çok ama çok kolay bir tatlı. Yumurta beyazı ve şekerden yapılıyor. Bembeyaz, bulut gibi ve çok lezzetli bir tatlı. Bezeleri, sade yiyebileceğiniz gibi, pastaları süslemede kullanabilirsiniz. Ya da krema, fındık ezmesi, reçel, meyve peltesi gibi malzemelerle 2 tanesini birbirine yapıştırarak hem daha lezzetli hem de daha şık yapabilirsiniz. Önceden pastaneden alıp yediğim bezeyi artık kendim çabucak hazırlıyorum. İşte tarifi;
Beze (Mereng) Tarifi
Malzemeler:
30 adet
  • 1 adet yumurtanın beyazı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çimdik tuz
Yumurtanın beyazını sarısından ayırınız. (kesinlikle sarısı karışmamalı) Mikserin yavaş devrinde biraz çırpın. 
Köpüklenince 1 yemek kaşığı şekeri ve 1 çimdik tuzu ekleyin. Şeker eriyene kadar yüksek devirde çırpın. Kalan şekeri de ekleyin. Yine yüksek devirde çırpın. Sert ve akmayan yoğunluğa gelince krema sıkma pompasına doldurun.
Beze, Mereng, Tarifi, Kolay, Pratik, Tatlı, Yumurta, Çay, Kahve
Fırını 150 dereceye ayarlayın. Tepsiye yağlı kağıt serin. Kremayı yuvarlak şekiller vererek tepsiye dizin. (Krema pompanız yok ise kaşıkla da koyabilirsiniz.) 
Bezelerin üstleri hafif kuruyana kadar 10 dakika kadar bekletin. Sonra fırında 20 dakika pişirin. Sürenin sonunda ısıyı 100 dereceye düşürün ve 20 dakika daha pişirin. Fırını kapatın. Bezelerin soğuması ve sertleşmesi için 1 saat kadar fırında bekletin. Bu işlemler sırasında fırının kapağını açmayın. Afiyet olsun.
NOT: Beze şeker oranı genelde 1-2 dir. Ortalama yumurta beyazının ağırlığı 25-30 gram kadardır. Şeker de bunun iki katı kadar olmalıdır.
Bezenin tam kıvamında olabilmesi için ise dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi, yumurtanın sarısının beyazına karışmamasıdır. 
Bir de fırın ısısı ve kapağının açılmadan pişirilmesidir. Bunlara dikkat ederseniz çıtır çıtır, ağızda eriyen ve içi boş, hafif bir bezeleriniz olacaktır.

3 yorum:

  1. Bu tariften kaç adet beze çıkıyor Şafak Hanım? Bir tepsi için ne kadar arttıralım tarifi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük ebatlarda 27-30 arası çıkıyor. Çok lezzetli küçük lokmalar. Bir yumurtanın akıyla yaptım. Aslında çok sayıda imiş gibi duruyor ama o kadar lezzetli ki 2 kişi bile rahatlıkla bitirebilir :))

      Sil
  2. Ay tepsi için ne kadar yapmalıyız diye sormuştunuz. Benim tepsim büyük fırın tepsisinin bir küçüğü idi ama 5 adet beze sığmadı. Aralara sığdırdım. Büyük tepsiye 2 yumurta akıyla yapabilirsiniz, birazını da aralara sığdırın. Çünkü artacaktır. Sevgiler.

    YanıtlaSil