Salı, Mayıs 17, 2016

Karadut Reçeli

karadut, reçeli, tarifi, kolay, pratik, kişniş, otu, kış, hazırlıkları, yapmak
Şu aralar Mersin'de yazlıktayım. Biliyorsunuz Mersin'in sıcağı meşhurdur. Haziranda başlar Ekim'e kadar bunaltıcı sıcaklıkta ve nemli bir hava adeta şehri kavurur. Seneler evvel memuriyetim nedeniyle 7 sene gibi uzun bir süre kaldığım Mersin'de en azından hafta sonları biraz rahatlayabilmek için yazlık almıştık. Havaların hala serin olduğu Mayıs ayında İstanbul'un boğucu kalabalığından kaçıp 20-30 günlüğüne huzura gelmek için harika bir dinlenme yeri oldu. Şu anda balkonum da bilgisayarım ve çayım ile keyifle bu yazıyı yazıyorum. Mutfakta inşallah yarın tarifini vereceğim Peynirli Açma tepsi mayasının gelmesini bekliyor. Ben de bu arada geçen gün yaptığım Karadut Reçelinin tarifini paylaşayım istedim. Yazlığımızın hemen arka sokağında harika bir pazar kuruluyor. Geçen gittiğimizde karadutları görünce dayanamadım aldım. Harika 1 kavanoz reçel oldu. Hele rengi o kadar güzel ki. Mutlaka deneyin dostlarım. Eminim çok hoşunuza gidecek.
Karadut, reçeli, Tarifi, Mersin, Semt, Pazarı, Meyve, Tatlı


Karadut Reçeli Tarifi

1,5 kg

Malzemeler:

  • 1 kg. Karadut
  • 1 kg. toz şeker
  • 1 limonun suyu
---Karadutların saplarını dikkatlice kesin.       Parçalanmamasına dikkat ederek yavaş akan su ile yıkayın. İyice süsün.
---Bir tencereye biraz karadut biraz toz şeker olarak kat kat yayın. 10-12 saat bekletin. (Geceden yaparsanız sabaha kadar sulanmış olur)
Karadut, Reçeli, Tarifi, Ev yapımı, Kişniş, Kolay, Nefis
---Tencereyi hafifçe salladıktan sonra ocağa koyun. Kaynamasını bekleyin. Kaynayınca ateşi kısın ve yoğunlaşana kadar kapağı açık olarak  yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
---Limon suyunu sıkın. 2 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın. Ilınmasını bekleyin. Temiz ve kuru kavanoza doldurun. Kapağını kapatıp ters çevirin. Soğuyana kadar bekletin.
---Harika reçeliniz hazır. Afiyet olsun.
Karadut, Reçeli, Tarifi, Ev yapımı, Kişniş, Kolay, Nefis
NOT: Zamanla reçelde şekerlenme olursa hiç önemli değil. Reçeli tekrar bir tencere alın kaynamaya başlayınca 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. 2-3 dakika kaynatıp, ateşi kapatın. Kavanoza doldurun. Tekrar ilk günkü gibi olacaktır. 

2 yorum:

  1. Harika görünüyor, ellerinize sağlık. Yeni, komşunun bahçesinden tattım kara dutu. Her hali güzel ve faydalı bir meyve.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum. Gerçekten çok yararlı bir meyve. Her yiyeceği mevsiminde ve dozunda yememiz çok önemli. Ben de geçen sene Antalya Adrasan'da her sabah bahçeden dalından koparıp yemiştim. Hayatı büyük şehirlerde geçmiş birisi olarak ne harika bir duyguydu. Sevgiler :)

      Sil