24 Ekim 2016 Pazartesi

AŞURE TARİFİ








Aşurenin tarifini vermeden önce aşureyle ilgili bir kaç bilgi vermek istiyorum. 
Aşure aslında orijinal adıyla Aşura, arapça (İbranice) bir kelime. 10 anlamına geliyor.
Başka bir deyimle Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günüdür.
Hepimizin bildiği en tanıdık hikayesi, Hz. Nuh'un tufandan sonra gemisiyle aylarca sularla kaplı dünyada dolaşırken kalan yiyecekleri ile yaptığı bir yemek olduğudur.
Muharrem ayı, bir çok millet için önemli sayılan kutsal sayılan bir aydır. İslamiyetten önce de sonra da gerçekleşen bir çok önemli ve kutsal olaylardan dolayı oruç tutan milletler vardır.
Bu olaylar Muharrem ayının onuncu gününde meydana gelmiştir. Bir kaç örnek vermek gerekirse;
- Hz. Musa(a.s) Aşura gününde denizi ortadan ikiye yararak geçmiş ve firavunun askerlerini sulara gömmüştür.
- Hz. Nuh(a.s) gemisini Cudi dağına Aşura günü demirlemiştir.
- Hz.İbrahim'in (a.s) oğlu Hz. İsmail bugün doğmuştur.
- Hz. Yakub'un (a.s.) oğlunun acısından kör olan gözleri Aşura günü oğluna tekrar kavuşması ile görmeye başlamıştır.
Daha sayabileceğimiz bir çok önemli olaydan dolayı hem bizler hem de Hristiyan ve Yahudiler için kutsal bir ay ve gün sayılan Muharrem ayında ve Aşura gününde oruç tutulur.
Müslümanlar için sünnet bir oruç kabul edilir. 
Yahudilerle aynı oruç olmaması için Muharrem ayının 9-10-11. günleri oruç tutulur. 
Yine Muharrem ayının ve Aşura gününün aleviler içinde önemi çok büyüktür.
Çünkü Peygamber efendimizin(s.a.s) torunu ve Halifemiz Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hüseyin, Aşura günü Kerbela'da şehit edilmiştir. 
O yüzden Hz. Hüseyin'i, Kerbela şehitlerini ve 12 imamları anmak için Muharrem ayında 12 günlük oruç tutarlar. 
 En az 12 çeşit malzemeden oluşan Aşure yapıp matem tutarlar.
Aşure ve Muharrem ayıyla ilgili anlatılacak bir çok şey var ama ben sizleri sıkmadan birazcık bilgi vermek istedim.
 Bu arada İnternet harika bir şey belirtmeliyim. Ne arasan hemen buluyorsun :)
Şimdi gelelim tarifine;ister video ister yazı hangisini seçerseniz tarifler aşağıda.

AŞURE TARİFİ
20 kase kadar
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı haşlanmış buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı fındık
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
  • 1/2 su bardağı ceviz
  • 10 adet kuru kayısı
  • 10 adet kuru incir
  • 2 paket kuş üzümü (1 paketi süslemek için)
  • 2 adet nar (süslemek için)
  • 5-6 adet ceviz içi (süslemek için)
  • 14-15 bardak sıcak su

  1. Buğdayı, kuru fasulyeyi ve nohudu geceden ayrı kaselerde suda bekletin. Sabah sularını süzün ve tekrar su koyarak yine ayrı tencerelerde pişirin. Süzün.
  2. Kuru kayısı ve inciri küçük küpler halinde doğrayın.
  3. Kuş üzümünün küçük çöplerini temizleyin.  Fındıkları isterseniz ikiye bölün. Tam da koyabilirsiniz.
  4. Ceviz içini kaynar su dolu bir kapta sarı rengini verene kadar bekletin. Süzün.
  5. Büyük bir tencereye buğdayı, kuru fasulyeyi ve nohudu koyun. Üzerine sıcak suyu ekleyin. 10 dakika kadar pişirin. 
  6. Toz şekeri ekleyin. Kuş üzümünün 1 paketini içine katın.  Kuru üzümü ekleyin. Üzerinde beyaz köpükler oluşursa temizleyin. 1-2 dakika sonra kayısıyı ve fındık içini katın. 
  7. En son ceviz ve inciri ekleyin. 1 dakika sonra ateşi kapatın.
  8. Ilıyınca kaselere doldurun. Kalan malzemelerle üzerini süsleyin.
  9. Afiyet olsun.
NOT: Kuru fasulye, nohut ve buğday ana malzemelerdir. İsterseniz pirinçte ekleyebilirsiniz. Bunun haricindeki malzemelerin hepsi değişken malzemeler. İstediğiniz malzemeleri katabilirsiniz. Su miktarı önce fazlaymış gibi gelebilir. Ama içindeki malzemeler suyu çok emdiği için  çabuk koyulaşıyor.
İncir ve ceviz daha önceden katılırsa aşurenin rengini koyulaştırır. O yüzden cevizi suda bekletmeyi unutmayın. İnciri de ateşi kapatırken katın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder