20 Ekim 2016 Perşembe

ETLİ LAHANA SARMASI

ETLİ LAHANA SARMASI
6-7 kişilik
Malzemeler:
  • 4-5 kiloluk beyaz lahana
  • 500 gram kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı kuru reyhan (isteğe bağlı)
  • 1 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı su
  • Bir kaç parça tereyağı (isteğe bağlı)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1,5 su bardağı su
Lahananın ortadaki kök kısmını bıçak yardımıyla çıkarın. Böylece yaprakların bağlantı kısmı kesilmiş olur. Sonra yaprakları parçalamamaya dikkat ederek çıkarın. Kat kat oldukları için her defasında en üst yaprağı soyun. Çok sert kısımlarını kesin. (Sert kısımları atmayın. Tencerenin dibinin tutmaması için, dibine yayın)

Büyük bir tencereye su doldurun. İçine 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Kaynamaya başladığında  yaprakları bir kaç tane olmak üzere kaynar suya atın. 2-3 dakika kaynatıp, sarılacak yumuşaklığa gelmesini sağlayın. Süzün. Soğumaya bırakın. 

Kuru soğanı  yemeklik doğrayın. Maydanozun yaprak kısımlarını da incecik doğrayın. Sarımsakları ezin. Pirinci yıkayıp süzün. Kıyma, pirinç, kuru soğan, maydanoz,  domates ve biber salçası, sarımsak, reyhan, sıvı yağ, yarım çay bardağı su ile 1 tatlı kaşığı tuzu ve baharatları katıp yoğurun.
Haşlanmış lahana yapraklarını sarabilecek ebatlarda parçalara ayırın. Çok sert kısımlarını inceltin. Bir kenarına, iç malzemeden koyup sigara böreği gibi sarın.
Tencerenin dibine yapraklardan kalan sert ve küçük parçaları yayın. Üstüne sarmaları kat kat dizip, bir kaç küçük parça tereyağı koyun. 

Domatesi rendeleyin. Kalan 1 çay kaşığı tuzu ekleyin. 1,5 su bardağı suyu ilave edin. 1 yemek kaşığı sıvı yağ katın. Karıştırın ve sarmaların üstüne dökün. İsterseniz kabarıp açılmamaları için küçük bir kapak veya tabakla üzerini örtün. Tencerenin kapağını da kapattıktan sonra kaynamaya başlayınca ateşi biraz kısıp, lahanalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Dibinin tutmaması için arada bir karıştırın ve suyunu mutlaka kontrol edin.

Pişen sarmaları 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edin. Yanında sarımsaklı yoğurt ikram edebilirsiniz.
 Afiyet olsun.
NOT: Reyhanı isterseniz katmayabilirsiniz. Ama varsa katmanızı tavsiye ederim. Çok güzel bir lezzet veriyor.
Tereyağı da isteğe bağlı katmayabilirsiniz. Daha lezzetli olması için katıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder