Çarşamba, Eylül 05, 2012

ERİKLİ TURTA



Geçenlerde, sevgili Oktay Ustayı seyrederken bu turtayı yaptı. Yapımını hem kolay hemde çok zevkli buldum. Bütün malzemelerin mutfağımda olduğunu fark edince   hemen mutfağa girdim. Ve 1 saat sonra bu lezzetli turta ortaya çıktı. Yapımı gerçekten kolay. Meyve olarak isterseniz elma, armut hatta şeftali veya üzüm kullanabilirsiniz. Tabi ceviz yerine de fındık seçeneğiniz de var. Sonuçta çok güzel bir meyveli turta yapıyorsunuz. Herkesin beğeneceğine eminim. Bu arada yaparken aklıma çok önemli bir soru takıldı. Neden birbirine benzer tariflerin bazılarına turta deniliyor bazılarına da tart deniyor. Görüntü aynı, lezzette aynı. Aralarında ne gibi bir fark var diye düşünüp durmaktan birazcık araştırma yapayım dedim. Şimdilik bulabildiğim tart hamurunun yağ ve sıvı malzemelerinin soğuk olması gerektiği. Hamurun yaparken ısınmamasına dikkat edilip dinlendirilirken de buzdolabında muhafaza edildiği  oldu. Hala yeni şeyler öğrenmek güzel bişey. Hoşuma gitti. Araştırma yapmayı seviyorum ve araştırmacı ruhumun hiç bir zaman yok olmamasını temenni ediyorum. İnsanı canlandırıyor. Yeni bir şeyler öğrenmenin zevkine varıyorsun. Harika :))


ERİKLİ TURTA TARİFİ:
6-8 Kişilik
Malzemeler:
Hamuru için:
  • 2 su bardağı un(12 tepeleme yemek kaşığı)
  • 2 çorba kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri
İç harcı için:
  • 2 yumurta
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 2 çorba kaşığı un
  • 8-10 adet mürdüm eriği
  • 1 paket  krema(200 ml)
Derin bir kap içine unu, tereyağını, pudra şekerini, yumurtayı, kabartma tozunu ve vanilyayı kat. Yumuşak ele yapışmayan kıvamda bir hamur yapın. Bir süre dinlenmeye alın. O sırada başka bir kaba yumurtayı, toz şekeri, kremayı katıp iyice karıştırın. Cevizi ve unu da ilave edip tekrar karıştırın. Kıvamlı bir iç elde edin. Fırını 180 dereceye ayarladıktan sonra dinlendirdiğiniz hamuru 26 veya 28 hatta 30 cm de olabilir yani hangi ebatta turta kalıbınız varsa ortasına koyup, parmak uçlarınızla dışa doğru eşit şekilde yayın. Kalıbın kenarlarından çok fazla artıp taşarsa bir spatula veya bıçak yardımıyla düzeltin. Cevizli, kremalı harcı içine yayın ve en üste de ister ince ister kalın dilimler halinde kestiğiniz erikleri dıştan içe doğru şekiller vererek yayın. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üstü kızarana kadar 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra isterseniz üstüne pudra şekeri serperek servis yapın. 

NOT: Bu turta ilk tattığınızda sanki şekeri azmış gibi geliyor. Hoş bir mayhoşluğu var. Ama sonra kremalı cevizli iç malzemenin lezzeti, hamurun kıtırlığı ile birleşerek ağızda erimeye başlıyor ve aslında şekerli güzel bir turta yediğinizi farkediyorsunuz. Yine de şekersiz gibi gelirse pudra şekeri serpin. Ayrıca turtayı akşamdan yapıp ertesi gün yerseniz tatlar iyice oturmuş oluyor. Çok daha lezzetli bir turtaya kavuşuyorsunuz. İnanın 3 gün sonra bile harikaydı. Afiyet olsun.

3 yorum:

  1. Tam anlamıyla harikaydı! Meyve ve tatlıyı, tatlı ve ekşiyi bir arada sevenlere şiddetle tavsiye ederim!

    YanıtlaSil
  2. off çok lezzetli görünüyorlar.Olsa da yesek keşke:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demet tatlım, inanmıyorum mesaj yazmışsın ve ben görmemişim. Cevap vermem uzun sürdüğü için çok özür dilerim. gerçekten de göründüğü kadar lezzetli bir turta. Ve ben sana yapacağım canım.

      Sil