/ Kişniş Otu

Cumartesi, Eylül 27, 2014

SEBZELİ MAŞ ÇORBASI

Maş çorbası, çorba tarifi, sebzeli çorba, maş fasulyesi, sağlıklı, kişniş otu

SEBZELİ MAŞ ÇORBASI TARİFİ

4-6 kişilik
Maş çorbası, çorba tarifleri, sebzeli çorba, maş fasulyesi, sağlıklı,
Malzemeler:
  • 1/2 su bardağı maş fasulyesi (ya da yeşil mercimek)
  • 1/4 su bardağı pirinç
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 6 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 1/2 paket et veya tavuk bulyon (isteğe bağlı)

MAŞ FASULYESİNİN FAYDALARI

Maş fasulyesinin faydaları, Maş fasulyesi nedir, Maş, fasulye, Kişniş, otu

MAŞ FASULYESİNİN FAYDALARI:

Maş fasulyesi, yeşil mercimek renginde ama ondan biraz daha küçük ve yuvarlak bir sebzedir. Minyatür bezelyeye de benzer. Cin börülcesi adıyla da bilinir. 
Toroslarda çok fazla yetiştirilir. Genelde Güney Doğu Anadolu Bölgesinde daha fazla tanınır. Özellikle salatası, piyazı, çorbası, köftesi yapılarak tüketilen çok faydalı bir sebzedir. Ancak ülkemiz genelinde çok fazla tanınmamakla birlikte yeni yeni tüketilmeye başlanmıştır.
Maş fasulyesi, çimlendirilerek soya filizi gibi salatalarda da kullanılabilmektedir. Çok lezzetli ve sağlıklı bir yiyecektir.
Yine suda beklettikten sonra tavada kavurarak çerez olarak ta yenmektedir.

Cuma, Eylül 19, 2014

MUZLU JÖLELİ İRMİK TATLISI

MUZLU JÖLELİ İRMİK TATLISI TARİFİ
MUZLU JÖLELİ İRMİK TATLISI TARİFİ
12-16 Kişilik
MUZLU JÖLELİ İRMİK TATLISI TARİFİ
Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 10 tepeleme yemek kaşığı irmik
  • 11 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 paket muzlu veya istediğiniz aromalı jöle
  • 3 adet muz
  • 1 litre sıcak su

  1. Bir litre sütü tencereye dökün. İrmik ve toz şekeri de ekleyin.
  2. Kaynayana kadar devamlı karıştırın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve 5-6 dakika pişirin. Pişerken de ara da karıştırın ki dibi tutmasın. 
  3. Vanilyayı ekledikten sonra 1-2 kez karıştırıp ocağı kapatın.
  4. İrmik tatlısını borcama dökün. 1-2 dakika sıcaklığının gitmesini bekleyin.
  5. Muzları 1-2 santim kalınlığında dilimleyin. Tatlının üstüne dizin.
  6. Jöleyi hazırlamak için üstündeki tarife göre 1 litre sıcak su hazırlayın. 2 paket jöleyi içine dökün ve iyice eriyene kadar karıştırın. 
  7. Hazırladığınız tatlının üzerine 3/2 sini dökün. Jöleyi çok seviyorsanız hepsini de dökebilirsiniz. Biraz fazla kalın oluyor diye 3/2 sini döktüm.
  8. Borcamın kenarlarına hafifçe vurarak jölenin içinde biriken hava kabarcıklarını çıkarın. Üstünde kalanları da üstüne hafifçe dokunarak söndürebilirsiniz.
  9. Ilınınca buzdolabına koyun ve soğuması için bekletin.
  10. Afiyet olsun.
NOT: Jöle olarak ben  hem muzlu hem de kivili yeşil elmalı jöleyi denedim. İkisi de çok yakışıyor. Siz de sevdiğiniz aromalı jöleyle deneyebilirsiniz. 
Borcam olarak 25-26 cm. ebadında bir kap kullandım. O ebatlarda veya daha küçük ebat kullanırsanız daha iyi olur. Büyük kapta irmik çok ince olacaktır.
Muz yerine çilek veya kivi gibi başka bir meyve kullanılabilir. 

Cuma, Eylül 12, 2014

PATATESLİ DOMATES SOSLU TAVUK

tavuk, domatesli tavuk, domates sosu, tarifler,
DOMATES SOSLU TAVUK
2-4 kişilik
Malzemeler:
  • 2 adet tavuk budu veya 4 adet kemiksiz kalça piliç et
  • 5 adet orta boy patates
  • 4 adet orta boy domates
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı  fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 su bardağı su
Soğanı yemeklik doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra bir tanesini çok küçük parçalar halinde küp doğrayın. Diğerlerini rendeleyin.
Patateslerin kabuklarını soyun ve iri küpler halinde doğrayın. Sarımsakları ezin veya çok küçük doğrayın.
Tavuk etini but olarak aldıysanız gövde ve but olarak ikiye bölün. 
Tavuk etlerini 1 çay kaşığı tuz ve biraz karabiberle tatlandırın.
Tencereye sıvı yağı koyun. Isınınca tavukların iki tarafını da pembeleşene kadar kızartın. Kızarttığınız etleri bir tabağa çıkarın.
Aynı tencereye tavukları kızarttığınız yağın içine soğanı ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Sarımsakları ekleyin. 1-2 karıştırdıktan sonra domatesleri de ekleyin.
En son patatesleri ve baharatları katıp karıştırın. Biraz kızartarak mühürlediğiniz tavuk etini patateslerin aralarına yerleştirin. Tuzu ve suyu katıp kaynamasını bekleyin.
Kaynamaya başlayan yemeğin ateşini kısın. 
Etler ve patates yumuşayıncaya kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. 5-6 dakika dinlendirdikten sonra pilav eşliğinde servis ediniz.
NOT: Bu yemeğin biraz sulu olması gerekiyor. Eğer suyunu tamamen çekerse 1 çay bardağı sıcak su eklemeniz yeterli gelecektir. Fesleğen taze veya kuru olabilir. Eğer fesleğen bulamazsanız sadece kekikle de pişirebilirsiniz.
Ayrıca tavuk eti sevmeyenler biftek, pirzola veya bonfile, kuşbaşı etle de bu yemeği yapabilirler.Harika olur.

Salı, Eylül 09, 2014

Domates Pilaki

Domates Pilaki Tarifi-  Borani tarifi - Nefis- Glütensiz-Vejetaryen- Zeytinyağlı Tarifler

Bugün yemek yapmak için mutfağa girdim. Buzdolabında sebze olarak domates ve salatalık,  bir kaç tane biber, 1 tane havuç kalmış. Yemek yapılacak sebze maalesef yok. Neyse bari makarna ve yanına da salata yaparım diye düşündüm. Bir de baktım makarna da yok. Kendim makarna yapayım dedim. Un azıcık. Anlayacağınız, bizim mutfak tam takır olmuş. Et yaparım yanına da pilav  harika bir yemek olur diye sevinirken ette kalmamış. Çorba yapmak için küçük parçalara böldüğüm kıyma paketlerinden bir tane bulabildim. O kadar az ki hiç bir şeye yaramadı. Bu menü de hayal oldu. Neyse canım yumurta var. Menemen yaparım derken, sabah yumurta yediğim aklıma geldi. Vallahi bir an çok bunaldım. Alışverişe gitmeye üşendim. En iyisi hiç bir şey yapmayım. Belki dışarıdan bir şeyler söyleriz diye düşünürken bu tarifi gördüm. Ana malzeme domates ve pirinç. İkisi de ben de var. En azından zeytinyağlı olarak yapabileceğim ve evde yemek yok demek zorunda kalmayacağım bir tarif bulduğum için çok sevindim. Bugün kızım ve eşim basit ama hafif ve lezzetli bir yemek yiyerek bir bakıma diyet yapacaklar. Neyse arada diyet yapmak iyidir. Hem dışarıdan hazır yemek söylemediğimiz için paramızda cebimizde kaldı.

Çarşamba, Ağustos 20, 2014

KESTANELİ ÇİKOLATALI PASTA

Bir kaç haftadır, önce hastalıklarla uğraşma sonunda kısa bir tatil derken tabi blog geri planda kaldı. O yüzden bugün hızlıca bir tarif yazayım ve sizleri unutmadığımı göstereyim istedim. Bugünkü vereceğim tarifi, bir kaç hafta önce yapmıştım ve hastalık telaşı içinde yazmaya vakit bulamamıştım. 
Kestaneli Çikolatalı Pasta, tamamiyle hazır malzemelerden oluşuyor. Hazır pasta tabanı, kestane şekeri, krema ve çikolata. Malzemeler bu kadar az ve yapımı çok basit. Gerçeği söylemek gerekirse pastayı yaparken sonunda bu kadar lezzetli bir pasta olacağını düşünmemiştim. İnanın lezzetine bayıldım. Hatta herkes bayıldı. Amacım evdeki hediye gelen kestane şekerlerini değerlendirmekti. Çok harika bir değerlendirme oldu. Kestane sevenlerdenseniz bu pastayı mutlaka yapın derim.