/ Kişniş Otu

Salı, Ekim 28, 2014

BOLONEZ SOS

BOLONEZ SOS TARİFİ / KİŞNİŞ OTU
Bu haftayı sos haftası yapmaya karar verdim.7 gün boyunca tatlı veya tuzlu soslar yapacağım. Devamında da bu sosların kullanıldığı tarifler vereceğim.
Aklımda bir kaç tane fikir oluştu. Son anda bir terslik olmazsa ilk olarak Bolonez sos ve beşamel sos hazırlayacağım. Eminim hemen aklınıza gelmiştir. Bu iki sosun kullanıldığı harika bir yemek var. İnanılmaz lezzetli bir lazanya yapacağım.
Sonrasında salata sosları ve pastalarda keklerde veya sütlü tatlılarda kullanılacak meyveli bir sos yapabilirim. Zaten sonrasında da hafta bitmiş olur. Hadi şimdi ilk tarifim olan Bolonez sosla başlayayım.
Bolonez sos bol sebzeli ve çok lezzetli bir sos. Özellikle makarnalar da çok güzel oluyor. Ama ekmek arası veya hamburger ekmeğinin üstüne konup birazda çedar veya kaşar ile de harika oluyor. Tabi lazanya favorim.
Bu sosu pişirirken içine daha çok lezzet versin diye şarap katanlar olduğunu biliyorum. Yarım saat veya 1 saat pişirerek hazırlayan olduğu gibi 4 saat pişirip hazırlayanda  var. Ben de yine ortasını bulayım dedim ve 2 saat pişirdim. Nefis oldu. İşte tarifim.

Pazartesi, Ekim 20, 2014

KURU BÖRÜLCE SALATASI

KURU BÖRÜLCE SALATASI
4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 2 su bardağı börülce
  • 1 paket mantar (400 gram kadar)
  • 1 demet maydanoz
  • 7-8 adet yeşil soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Sosu İçin:
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
Kuru börülceyi mümkünse akşamdan ıslatın.
Islatamadıysanız üzerine sıcak su döküp en az 3-4 saat bekletin. Sonra bu suyu döküp üzerini geçecek kadar su doldurun. 1 tatlı kaşığı tuzun yarısını katın ve 30-35 dakika yumuşayana kadar haşlayın. Süzün.
Mantarların yapraklarını soyun. Küçük olacak şekilde 4-5'e bölün. Üzerini örtecek kadar su koyun. Kalan tuzu da ekleyip, 10 dakika kadar haşlayın.
Yeşil soğanların yapraklarını temizleyin. Bolca yıkayın. Kurulayın.
Maydanozun da saplarını ayıkladıktan sonra yapraklarını bol suda yıkayın. Kurulayın.
Yeşil soğan ve maydanozu incecik doğrayın.
Haşlanmış ve iyice süzülmüş olan kuru börülceleri, maydanozu, yeşil soğan ve mantarları karıştırın.
Bir kaba sos malzemelerini koyun ve iyice karıştırın. Hazırladığınız salatanın üzerine dökün. Servis edin.
NOT: Bu salata harika oluyor. İsterseniz içindeki malzemelere sevdiğiniz başka malzemeler ekleyebilirsiniz.

Salı, Ekim 14, 2014

FINDIKLI KURU ÜZÜMLÜ KEK

FINDIKLI KURU ÜZÜMLÜ KEK
8 kişilik
Malzemeler:
  • 3 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 2 su bardağı un 
  • 3/2 su bardağı margarin- sıvı yağ karışımı (margarin 100 gram)
  • 3/2 su bardağı süt
  • 1 su bardağından 4 yemek kaşığı az toz şeker
  • 1 su bardağı fındık içi 
  • 1 su bardağı kuru üzüm 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Rendelenmiş 1 limonun kabuğu 
Kuru üzümü sıcak su içinde 15-20 dakika bekletin. Sonra süzün ve kurulayın. 1 yemek kaşığı una bulayın.
Kuru malzemeleri yani unu, kabartma tozunu, tarçın ve vanilyayı bir kapta mümkünse eleyerek karıştırın.
Limonun kabuğunu rendeleyin. Fındık içlerini irili ufaklı parçalar halinde kırın.
Margarini eritip sıvı yağla karıştırın. Tüm malzemeleri daha önceden hazırlayın.
Fırın kabının her tarafını yağlayın. Fırını 160 dereceye getirip ısıtmaya başlayın. 
3 yumurtayı derin bir kaba kırın. Üzerine toz şekeri ekleyin. Mikserle önce yavaş sonra hızlı olmak üzere 3 dakika kadar çırpın. Yumurta ve şeker köpürünce yağı ve ardından sütü ekleyin. 1 dakika kadar düşük ayarda karıştırın. Toz karışımı yavaşça ilave edin ve 2 dakika kadar karıştırın.
En son limon kabuğunu, unlanmış kuru üzümleri ve fındık parçalarını katın. Bu aşamada bir kaşık yardımıyla 1 dakika kadar karıştırın.
Önceden yağladığınız fırın kabına dökün. 160 derece ayarlanmış fırında 30-35 dakika pişirin.
Piştikten sonra 5-6 dakika sıcağının düşmesini bekleyin. Kalıptan çıkarın. mümkünse soğuması için tel ızgara üstünde bekletin. Dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Kek yaparken malzemelerin hepsinin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. 
Kuru malzemeleri daha önceden eleyerek birbirine karıştırmanız daha pratik ve kabarması açısından daha iyi olacaktır.
Tarçını isterseniz katmayabilirsiniz. Limon kabuğu da tercihe bağlı.
Yine isterseniz fındık yerine ceviz de olabilir.
Kekinizin pişip pişmediğini anlamak için temiz ve kuru bir bıçağı orta yerine batırın. Kuru çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir.

Cuma, Ekim 10, 2014

MANTAR GÜVEÇ

MANTAR GÜVEÇ
4 kişilik
Malzemeler:
  • 2 paket (800 veya 1000 gram) mantar
  • 5 adet orta boy domates
  • 6 adet acı veya tatlı yeşil biber 
  • 100 gram kaşar peyniri
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ, tereyağı karışımı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı fesleğen
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 4 adet küçük güveç kabı veya fırın kabı
Biberleri yemeklik doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra 3 tanesini rendeleyin. 2 tanesini küçük küpler halinde doğrayın.
Mantarların kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye kesin. Çok büyük olanları 3'e veya 4'e bölebilirsiniz.
Kaşar peyniri ise rendeleyin.
Bu arada fırını 200 dereceye ayarlayarak ısıtın.
Bir tencerede veya tavada yağı ısıtın. Önce biberleri katın ve 2-3 dakika kadar kavurun. Sonra mantarları ekleyin. Ateşi kısmadan (kısarsanız mantar hemen sulanır) kavurmaya devam edin. 1-2 dakika kavurduktan sonra domatesi ilave edin.
Tuz, kekik ve fesleğenle tatlandırdıktan sonra kaynamasını bekleyin. Orta ateşte  5-6  dakika kadar pişirin. 
Hazırladığınız mantarlı harcı güveç kaplarına dökün. Üzerine kaşar peyniri serpiştirin. Kaşarlar eriyene kadar önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 2-3 dakika pişirin. 
Sıcak servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Bu tarifte bir kaç tane önemli nokta var. Bir tanesi mantarları sotelerken orta veya yüksek ateşte sotelemek. Mantarlar düşük ısıda hemen sulanabiliyor ve o zaman kavrulmadan pişme aşamasına geçiyor. Tabi bu arada yemeğin dibinin tutmamasına dikkat etmek gerek. O yüzden sotelerken devamlı karıştırmayı unutmayın.
Yemek piştikten sonrada çok sulu olmamalı hani menemen yaparken domates sosunun kıvamı gibi olmalı. Yani yoğun.
Bir de kaşar rendesi bolca olursa harika bir mantar güveç oluyor. Fırına koyduğunuzda kaşar erir erimez çıkarın yoksa çok çabuk koyulaşmaya başlıyor. Burada maksat sadece erimesini sağlamak. Ben neredeyse son anda koyulaşmaya başlıyorken kurtardım  :)
Her zaman dediğim gibi mutfağınızın aşçısı sizsiniz. Burada tarif benden. Tarifi kendi damak zevkinize uyarlamak sizden. Ayrıca ilk kez yapılan her yemek öğrenme aşamasıdır. 2. yapılan ise sizin elinizin lezzetidir. Şimdiden afiyet olsun.

Salı, Eylül 30, 2014

ISLAK KURABİYE

Evvelsi gün kızım Ceren İzmit'ten gelmişti. Blogtan ve tariflerden konuşurken arkadaşı Seda'dan çok güzel bir kurabiye tarifi aldığını söyledi. Malzemelerin olduğunu görünce hemen yaptık. Akşam dayanamayıp sıcak sıcak 1 tane yedim. Gerçekten de lezzeti bahsedildiği kadar varmış. Ertesi sabah tadı daha da harika olmuştu. Tadan herkesten hımm, enfes, harika, çok güzelmis sözlerini duymak hoşumuza gitti. Kızıma ve arkadaşı Seda'ya bu güzel kurabiye tarifi için çok teşekkür ediyorum. ıslak kurabiye, Karakız kurabiyesi, browni kurabiye isimleriyle de tanınan bu nefis kurabiyenin tarifini hemen sizlerle paylaşıyorum.

Cumartesi, Eylül 27, 2014

SEBZELİ MAŞ ÇORBASI

Maş çorbası, çorba tarifi, sebzeli çorba, maş fasulyesi, sağlıklı, kişniş otu

SEBZELİ MAŞ ÇORBASI TARİFİ

4-6 kişilik
Maş çorbası, çorba tarifleri, sebzeli çorba, maş fasulyesi, sağlıklı,
Malzemeler:
  • 1/2 su bardağı maş fasulyesi (ya da yeşil mercimek)
  • 1/4 su bardağı pirinç
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 6 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 1/2 paket et veya tavuk bulyon (isteğe bağlı)