ET TAVUK VE SEBZE BULYON YAPIMI / Kişniş Otu

Cumartesi, Aralık 29, 2012

ET TAVUK VE SEBZE BULYON YAPIMI

Bugün Mutfak Okulumuzda evde Et ve Tavuk Bulyon hazırlamak var. Çok çok basit ve hazırlarından çok daha sağlıklı bu tabletleri bir defada bolca hazırlayıp, dondurucuda aylarca muhafaza edebilir ve yemeklerinize doğal lezzet verebilirsiniz.
Et ile tavuk bulyon hazırlanışındaki  tek fark etleridir. Diğer yardımcı malzemeler neredeyse birebir aynı. Ayrıca her zaman evde bulunan sebzeler. Hatta onlara da masraf yapmaya gerek kalmayabilir. Ben hazırlarken soğan olarak o günkü yemeğime kattığım soğandan soyduğum ilk beyaz kabukları ve kereviz varsa yine sap ve soyulmuş kabuklarını yada maydanoz kullandığımda atmadığım saplarını bile kullanarak arta kalan malzemeleri ziyan etmemiş oluyorum.
Sizde evde arta kalan taze kullanılabilir sebze artıklarını yada etlerden çıkardığınız kemik ve diğer yağlı kısımları et ve sebze bulyon hazırlamak için kullanabilirsiniz.
Benim bugün kullandığım etler kurban bayramından özellikle ayırttığım ilikli büyük bir kemik ve yemek yapmak için aldığım tavuğun kullanmayacağım kanat vs kısımlarıdır. Harika et suları hazırladım. Sonrasında buz kalıplarına döktüm. Dünden beri dondurucuda harika vitamin deposu lezzet tabletlerine dönüştüler. Bir kaç ay boyunca çorbalarda yemeklerde ve tabi ki pilavlarda kullanacağım.
Lütfen sizde deneyin. Bir kere alışınca hep bu şekilde hazırlamak ve kullanmak isteyeceksiniz.
ET BULYON TARİFİ:
Malzemeler:
  • 1 kilo veya isteğe göre ilikli iliksiz kemik ve et parçaları
  • 1-2 adet kuru soğan
  • 1 -2 adet havuç
  • Bir kaç dal kereviz sapı veya 1 adet kereviz
  • 4-5 adet sarımsak
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 demet maydanoz sapı veya maydanoz
  • 1 adet pırasa
  • 1-2  tutam kekik
  • 7-8 adet tane karabiber
  • 3 litre su
Soğanların kabuklarını soyun yada güzelce yıkayıp renk vermesi için kabuğuyla bırakın. Havuçların kabuklarını soyun. 1-2 dilime bölün.
Sarımsakların kabuklarını soyun bütün halde bırakın. Maydanozları bolca yıkayın.
Pırasanın ilk kabuklarını temizleyip bir kaç parçaya bölün.Bütün malzemeyi derin bir kaba doldurup, üstüne 3 litre su ekleyin ve kaynayınca ateşi kısıp 5-6 saat pişirin.
Bu sırada oluşan köpükleri arada bir kaşık yardımıyla üzerinden alın. Pişirme süresinin sonunda su yoğunlaşacaktır. Ateşi kapatıp ocaktan alın.
Ilınınca içindeki kemik ve sebzeleri çıkarın ve bir tülbent veya sık delikli bir süzgeç yardımıyla suyu süzün. Soğuyunca 3-5 saat buzdolabında bekletin. Üstünde yağları katılaşacaktır. Onları temizleyip atın. Kalan suyu tercihen buz kalıbına yada ona benzer küçük kalıplara döküp dondurucuya koyun.
Donduğunda kalıptan çıkarıp buzdolabı poşetine doldurun. İhtiyaç duyduğunuzda istediğiniz adette kullanabileceğiniz et suyu tabletleriniz emrinize hazırdır.
Eğer buzdolabında bekletecekseniz 3 gün tazeliğini koruyacaktır.
TAVUK BULYON TARİFİ:
Malzemeler:
  • 1 kg. tavuk veya parçaları(karaciğeri hariç iç organları da katılabilir)
  • 1-2 adet kuru soğan
  • 1-2 havuç
  • 3-4 adet sarımsak
  • 1-2 dal kereviz sapı veya 1 adet kereviz
  • 1-2 adet defne yaprağı
  • 1 adet karanfil(isteğe göre)
  • 1-2  tutam kekik
  • 1-2 dal fesleğen
  • 4-5 adet tane karabiber
  • 1 adet pırasa
  • 3 litre su
Tavuğu bir kaç parçaya bölün, kuru soğanın kabuklarını soyup dörde bölün, havucun kabuğunu soyup 1-2 parçaya bölün.
Kerevizin saplarını da bölün yada kereviz kullanacaksanız kabuğunu soyup 4 e bölün.
Pırasayı temizleyin yıkayın ve parçalara bölün.
Tüm malzemeleri hazırlayıp derin bir tencereye yerleştirin. 3 litre suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca arada üzerinde beliren köpükleri temizleyerek kapağını hafif aralık bırakıp 4 saat pişirin.
Tavuk etini ve sebzeleri çıkarın. Tülbentten veya sık dokulu bir süzgeçten geçirip süzün. Buz kalıplarına döküp dondurucuda dondurun.
Eğer buzdolabında bekletecekseniz 3 gün kalabilir.
SEBZE SUYU TARİFİ:
Malzemeler:
  • 2 adet havuç
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2-3 adet pırasa
  • 3-4 adet sarımsak
  • 1 adet kereviz
  • 1 dal kekik
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 demet maydanoz ve sapları
  • 7-8 adet tane karabiber
  • 3 litre su
Soğanların, pırasa ve havuçların, kerevizin, sarımsağın kabuklarını soyun. İri parçalara bölün. Derin bir tencereye koyun. Suyu ekleyin.
Orta ateşte kaynayınca, ocağı kısıp 3-4 saat yoğunlaşana ve suyu azalana  kadar pişirin. Sonra süzün. Soğumaya bırakın. Buz kalıplarına yada istediğiniz kalıplara dökün. Dondurucuda dondurun.
Buzdolabında 5 gün tazeliğini korur. Dondurucuda aylarca kalabilir ve ihtiyacınız oldukça kullanabilirsiniz.
NOT: Et ve sebze sularını haftalıkta hazırlayabilirsiniz. 1 hafta boyunca kullandığınız sebzelerden atmadığınız kısımları biriktirip direkt sebze suyu yada çok fazla olmasına gerek kalmadan yemeğiniz için kullanacağınız etlerden bir kaç dilim ayırıp küçük miktarlarda et suları hazırlayabilirsiniz. Ayrıca eğer sebzeniz yoksa sadece et ve soğanla, baharatlarla da bulyon hazırlayabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Tarifiniz çok işime yaradı teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim Dilan hanım. Ben de evde çok sık hazırlıyorum. Şu anda dondurucuda küçük kalıplar halinde hazırladığım bulyonlar var. Her türlü yemeğe,pilava, çorbaya katıyorum. Sevgiler.

      Sil