Pizza, İtalya'da ve söylentilere göre savaş zamanı İtalyan kadınların yokluk nedeniyle, yaptıkları hamurun üstüne evlerinde olan bulabildikleri malzemeleri atarak yaptıkları bir yiyecektir. Daha sonra İtalya'dan dünyaya yayılmış ve dünya çapında sevilen bir yiyecek olmuştur.
Ben de her ne kadar kilo sorunlarım yüzünden her zaman yiyemesem de pizzayı seven birisiyim. Genelde dışarıdan sipariş vererek işin birazcık kolayına kaçsam da evde yapılan pizzanın tadına doyum olmadığını çok iyi biliyorum. O yüzden fırsat buldukça tıpkı İtalyan kadınların yaptığı gibi evde o anda bulabildiğim tüm malzemelerden az çok koyarak harika pizzalar yapıyorum.
Pizza yapımında önemli olan temel pizza hamurunu hazırlamaktır.
Pizza temelde 3 malzemeden oluşur. Hamur , domates sosu ve peynirdir. Bu ana malzemeleri hazırladıktan sonra üstüne koyacağınız malzemeler tamamiyle sizin damak zevkinize hitap eden şeylerdir.
Birde hamur için söyleyeceğim birkaç hatırlatma olacak. Hamuru yaparken kireçli çeşme suyu kullanmayın. Oda sıcaklığında ki hazır damacana su idealdir.
Ayrıca hamuru yoğururken çok fazla yoğurmayın. Hızlı yoğurmayın. Hamura nazik davranın :)) Yoksa sert bir hamurunuz olur.
Bugünkü tarifim olan pizza carnivora etli pizza anlamına geliyor. İşte tarifi.
Ben de her ne kadar kilo sorunlarım yüzünden her zaman yiyemesem de pizzayı seven birisiyim. Genelde dışarıdan sipariş vererek işin birazcık kolayına kaçsam da evde yapılan pizzanın tadına doyum olmadığını çok iyi biliyorum. O yüzden fırsat buldukça tıpkı İtalyan kadınların yaptığı gibi evde o anda bulabildiğim tüm malzemelerden az çok koyarak harika pizzalar yapıyorum.
Pizza yapımında önemli olan temel pizza hamurunu hazırlamaktır.
Pizza temelde 3 malzemeden oluşur. Hamur , domates sosu ve peynirdir. Bu ana malzemeleri hazırladıktan sonra üstüne koyacağınız malzemeler tamamiyle sizin damak zevkinize hitap eden şeylerdir.
Birde hamur için söyleyeceğim birkaç hatırlatma olacak. Hamuru yaparken kireçli çeşme suyu kullanmayın. Oda sıcaklığında ki hazır damacana su idealdir.
Ayrıca hamuru yoğururken çok fazla yoğurmayın. Hızlı yoğurmayın. Hamura nazik davranın :)) Yoksa sert bir hamurunuz olur.
Bugünkü tarifim olan pizza carnivora etli pizza anlamına geliyor. İşte tarifi.
Pizza Carnivora Tarifi
4 kişilik
Temel pizza hamuru:
- 200 ml su(1 su bardağı)
- 400 gr un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 10 gram yaş maya
Domates sosu için:
- 3 orta boy domates rendesi
- 1 çay kaşığı tuz
- 1,5 yem. kaşığı sızma zeytinyağı
- 1-2 dal taze veya kuru fesleğen(veya kekik)
Üzeri için:
- 4 dilim bonfile
- 4 adet suda mozeralla peyniri
- 4-5 adet çarliston biber
- 9 adet kurutulmuş domates
Marine için:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı domates salçası
- tuz, karabiber, kırmızı biber
- Pizzamız bir kaç aşamadan oluşuyor. İçine kattığımız bonfilenin lezzetli olması için bir iki saat önceden marine edilmesi gerekiyor.
- Bonfileyi bekleteceğiniz yani marine edeceğiniz zeytinyağı, salça ve baharatları bir kaba koyup karıştırın.
- Marine sosu etlerin her tarafına bulayın sonra bir iki saatliğine buzdolabında bekletin.
- Sonra ızgarada yada yanmaz tavada pişirin ve ince dilimler halinde doğrayın.
- Bir kaseye ufaladığınız yaş mayayı 1 su bardağı sudan ayıracağınız 1 kahve fincanı su ile eriyene kadar karıştırın.
- Kalan suya ise tuzu atıp eritin.
- Derin bir kaba unu, zeytinyağını, tuzlu suyu katıp yoğurmaya başlayın. Erimiş mayalı suyu da ekleyin ve yumuşak yavaş hareketlerle yoğurarak elastik kaba yapışmayan güzel bir hamur hazırlayın.
- Yoğurduğunuz hamuru nemli bir bezle örterek en az yarım saat oda sıcaklığında dinlendirin.
- Domates püresini, tuz ve zeytinyağı ile karıştırıp ocakta pişirin. 10 dk pişmesi yeterli. En son incecik doğradığınız fesleğenleri katın. Sosda hazır oldu.
- Bu arada fırını 200-220 dereceye ayarlayın. Dinlenen hamuru unladığınız mermere koyup parmak uçlarınızla ortadan dışa doğru genişleterek fırın tepsisi ebadında genişletin.
3. Sonra hamuru yağlı kağıt kapladığınız tepsiye yerleştirin ve kenarları hariç her yerini çatalla delin ve hazırladığınız domates sosunu her yerine dairesel hareketlerle yayın.
4. Sonra ince dilim doğradığınız mozzarella peynirini yerleştirin. Sırasıyla çarliston biberleri, kurutulmuş domatesleri ve tabiki harika bonfileleri yerleştirin. Önceden ısıttığınız fırında mozzarella peyniri eriyene yada pizza hamurunun kenarları pembeleşene kadar pişirin.
Yaklaşık 10 dk yeterli.
5. Afiyet olsun.
NOT: Yukarıda verdiğim temel pizza hamuru ve domates sosu tarifi pizzanın temelini oluşturuyor. Bunlarla istediğiniz malzemeleri harmanlayarak ve istediğiniz peynir çeşidini kullanarak sevdiklerinize çok güzel pizzalar hazırlayabilirsiniz.
Şunun güzelliğine bak!!! Her geçen gün profesyonelliğin daha da ortaya çıkıyor!! Ellerine, zevkine sağlık!!
YanıtlaSilTşk. Sen böyle güzel sözler yazdıkça ben kendimi profesyonel aşçı hissetmeye başladım.
YanıtlaSil