Sayfalar

20 Temmuz 2012 Cuma

HUMUS


Birazdan tarifini vereceğim Humus, Arapça nohut anlamına gelen Hummus kelimesinden adını alır.
Ortadoğuda özellikle Lübnan Mutfağında çok sık yapılan bir iştah açıcı mezedir.
Aslında domates, salatalık ve pideyle ikram edilen kahvaltılık veya meze ve hatta ana yemek olarak tüketilir.
İçindeki nohut, tahin gibi malzemelerin sağlığa yararları ve tabi ki lezzeti nedeniyle artık bir çok ülkede yapılmakta ve tüketilmektedir.
Ülkemizde de çok sevilen ve bilinen bir mezedir. Tarifi yöresel olarak bazı değişiklikler gösterse de genelde şimdi vereceğim tarif geleneksel olanıdır. Özellikle Hatay yöremizde çok sık yapılır ve tüketilir. Pastırmalı sıcak sunumlu hali de çok lezzetlidir.
Humus basit bir meze gibi durabilir ancak kıvamını tutturmak gerçekten zordur. Malzemelerin ölçülerini ayarlayıp birbirlerine baskın çıkmadan pürüzsüz bir humus elde etmek gerekir. Açıkça söylemek gerekirse birçok restoran da humus yedim ve kıvamlarının birbirini tutmadığını fark ettim. Lezzet neredeyse aynı ama bazıları daha sert bazıları pürüzsüz ama daha akışkan. Yani itiraf etmek gerekirse bende humusun kıvamını anlayabilmiş değilim. (Bu yazımdan ve tabi ki tarifimden çok sonra gittiğim Dubai'de bir kaç kez humus yedim. Gördüğüm kadarıyla tamamen pürüzsüz ve hafif bulamaç gibi yani yumuşak yapılmıştı. Böylece kıvamı hakkında karar vermiş oldum.)
Sonunda hepsinin ortasını bulmaya karar verip aşağıdaki ölçüleri veriyorum. 
HUMUS TARİFİ:
4 kişilik


Malzemeler:
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1/2 su bardağı tahin
  • 2 diş sarımsak
  • 1 limonun suyu
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı su
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz-karabiber
Süslemek için:
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 tatlı kaşığı paprika(toz kırmızı biber)
  • 1 yemek kaşığı maydanoz

  1. Nohudu geceden suya koyup bekletin. Ertesi gün suyunu boşaltıp başka bir suda iyice yumuşayana kadar pişirin. 
  2. Ya da konserve kullanacaksanız suyunu iyice süzüp bir kaç kez sudan geçirin. Nohudun kabuklarını mutlaka çıkarın.
  3. Kabukları soyulan nohudu, ezilmiş sarımsakları, zeytinyağı, su, kimyon, tahin bir derin kaba koyun. Limonun yarısını sıkın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. 
  4. El blendırıyla yada rondo ile nohutlar tamamiyle ezilip pürüzsüz olana kadar karıştırın.
  5. Limonun ekşilik derecesi yada sululuk derecesi değişken olduğundan kalan limonu humusu tattıktan sonra azar azar katın. Çok ekşi olmaması gerekiyor. Ama damağınızda da ekşiliği hafifçe hissetmeniz gerekiyor.
  6. Pürüzsüz macun kıvamına gelince karışımı servis tabağına alın. 
  7. Üstünü süslemek için zeytinyağını toz kırmızı biberle ısıtıp üstüne gezdirin. 
  8. Maydanozla süsleyin ya da isterseniz domates, salatalıkla ikram edin.  tercih size kalmış. 
  9. Afiyet olsun

NOT: Kıvamı çok sert olmayacak, cıvık ta olmayacak. Ağıza pütürlü gelmemeli o yüzden çok iyi ezmelisiniz.
İkram ederken pastırmayla veya üzerine yağda kavrulmuş dolmalık fıstık koyarak ta ikram edebilirsiniz. İki seçenekte çok beğeniliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...