Salı, Ekim 09, 2012

Çilek Reçeli Tarifi, Nasıl Yapılır?



Kış mevsimine girmek üzere olduğumuz bu günlerde, genelde çoğumuzun evinde, yaza ait rengarenk ve birbirinden lezzetli meyve ve sebzelerden konserveler, soslar, reçeller yapılır. Ben de bir şeyler yapayım dedim ama bu sene çok fazla kış hazırlığı yapamadım. Yaptıklarımı bugünden itibaren Kış Hazırlıkları kategorisi altında sizlerle paylaşacağım. İlki Çilek Reçeli.


Çilek Reçeli Malzemeleri:

  • 1 kg. çilek
  • 900 gr. toz şeker
  • 1 limonun suyu
  • 1-2 adet karanfil (isteğe göre)
  • 1 çay kaşığı tereyağı (köpüklenmesini azaltmak için isteğe göre)

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

  1. Çileği, 5 dakika suda bekletip kumlarının dökülmesini sağlayın. 
  2. Sonra saplarını ve yapraklarını temizledikten sonra bir kez aynı işlemi yapıp sonrasında süzdürün ve bir tencereye koyun.
  3.  Toz şekeri çileğin üstünü kaplayacak şekilde yayın. Suyunu salması için sabaha kadar yada yaklaşık 6-7 saat bekletin.
  4.  Suyunu bırakınca ocağa alın, her tarafından kaynamaya başlayınca, ateşi kısın ve çilekleri,  bir süzgeç yardımıyla şuruptan ayırın ve kalan şurubu 7 dakika kaynatın. 
  5. Kaynama sırasında oluşan köpükleri mutlaka bir tahta kaşıkla  alın. 
  6. 7 dakikanın sonunda ayırıp beklettiğiniz çilekleri ve karanfili katın. 2 dakika daha kaynatın. 
  7. Limon suyunu da ilave edip 5 dakika daha kaynatın. 
  8. Reçel şurubunu akıttığınız da tahta kaşıkta kalan son damlalar su gibi dökülmeyip yavaşça damlıyor ve dağılmıyorsa reçel olmuş demektir. 
  9. Ocağın altını kapatıp, kaynarlığı geçene kadar 1-2 dakika bekleyip sıcakken, önceden yıkayıp kuruladığınız kavanozlara boşluk kalmayacak şekilde doldurun ve kabağını kapatıp ters çevirin. 
  10. Soğuyana kadar kapak mühürlenecektir.

NOT (Çilek Reçeli Püf Noktaları): 

Çilekleri yıkarken asla akan suyun altında yıkamayın. Bolca su koyduğunuz derin bir kapta bekletip bir süzgeçle suyun üzerinden alarak temizleyin. Hem kumlarının suyun dibine dökülmesini sağlamış olursunuz, hem de akan suyun çilek gibi hassas bir meyveyi zedelemesini önlemiş olursunuz. 

Reçel yapacağınız çileği mümkünse bulabilirseniz küçük çileklerden tercih edin. Bulamazsanız çilekler çok büyükse ikiye bölebilirsiniz. Köpükle uğraşmak istemiyorsanız bir çay kaşığı kadar tereyağını kaynamadan önce reçele katarsanız köpük oluşmaz. Bir de ben yukarıdaki yöntemi küçük çileklerin, çok fazla kaynatıldığında yumuşayıp erimesini önleme amaçlı uyguluyorum. 7 dakika kaynamaları bence yetiyor. Siz isterseniz çilekleri hiç çıkarmadan kaynatabilirsiniz. 

Önemli olan şekerlenmeyen, kıvamlı ve lezzetli bir reçel yapmak. Eğer reçeliniz şekerlenirse onun da çaresi var. Tekrar tencereye alın ve 1 yemek kaşığı limon suyu katarak tekrar bir taşım kaynatın. Sorun çözülecektir. Sevgilerle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder