Cumartesi, Haziran 08, 2013

YOĞURT YAPIMI


Marketlerde o kadar çok marka ve çeşitte yoğurt varken, evde neden yoğurt yapımıyla uğraşayım diyebilirsiniz. Haklısınız, istediğiniz çeşitte ve markada yoğurt satılıyor. Kaymaklı, kaymaksız, probiyotik, ligth, meyveli falan, filan. Aslında hepsinin de lezzeti harika. Ama bildim bileli süt ve süt ürünleri hakkında tartışılan bazı konular var. Bunların birisi de, tazeliklerini korumak ve raf ömrünü artırmak için hatta daha lezzetli olmaları için , içerisine katılan katkı maddeleri. İşte sadece bu bile, evde katkısız, lezzetli, kaymak gibi, doğal ve temiz yoğurt yapmanız için yeterli bir nedendir. Son günlerde de evde yoğurt yapmanın teşvik edildiğini unutmamak lazım. Ayrıca bilmenizi isterim ki yoğurt yapmak gerçekten çok basit ve kolay. Bir kere yapıp o harika bembeyaz lezzetin tadına vardığınızda bir daha hazır yoğurt almayacaksınız. 
Yoğurt yapmak için size gerekli olan süt ve mayalayabilmek için bir kaç kaşık yoğurttur.  Yoğurt yapacağınız sütü, eski usul sokaklarda satan sütçülerden  yada yakınlarda bulunan köylerden yada genelde kasaplar yada süt ve peynir ürünleri satan marketler bulunduruyor veya sipariş ederseniz getiriyor. Oralardan alabilirsiniz. Bende, her zaman alışveriş yaptığım peynircimden alıyorum. Hatta katkısız mayasını da yanında veriyor. Yok ben sütü bulamadım ama yinede evde yoğurt yapmak istiyorum derseniz o zaman pastörize sütten de yapabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken bir nokta da. sütünüzü aldığınız gün bekletmeden yoğurt yapın. Genelde süzülmüş geliyor ama siz yinede bir ince tülbent veya bezle süzerek içinde olabilecek yabancı şeylerden kurtulun. Tencere olarak mümkünse çelik tencere kullanın. Bizim eve 3 litre sütle yaptığım yoğurt yetiyor. Siz de kullanımınıza bakarak haftalık yoğurdunuzu yapabilirsiniz. Sütün ne kadar kaynatılması gerektiği konusunda hala emin değilim. 10-15 dakika kaynamasının yeterli olduğu daha fazla kaynatılırsa besin değerinin azaldığı, vitamin kayıplarına yol açtığı söyleniyor. Bir kaç dakika kaynattıktan sonra hızlıca soğutulması gerekiyor. Şimdi gelelim yapılışına.

YOĞURT YAPIMI:

  • 3 litre süt
  • 3 yemek kaşığı mayalık yoğurt
Sütünüzü mümkünse temiz bir bezle süzerek çelik tencereye alın. Kaynamaya başlayınca 10-15 dakika kapağı açık şekilde ve sık sık karıştırılarak kaynatın. Ateşi kapatıp soğumasını bekleyin.   İçinden yarım çay bardağı süt ayırın. Mayaya katmak için lazım olacak o yüzden daha çabuk soğuması lazım. Mayayı ayırdığınız kaynatılıp soğutulmuş sütle iyice karıştırın. Süte küçük parmağınızı sokun. Eğer sıcak ama parmağınızı yakmayacak ısıda ise , termometre ile ölçerseniz yaklaşık 43-45 derece ise mayayı katın ve bir kaç kere karıştırın. Bir büyük masa örtüsü yada kalın bir kumaş veya battaniye gibi sıcak tutup mayalanmayı sağlayacak örtüye sarın ve yazın 4-6 saat, kışın biraz daha fazla süre hiç kıpırdatmadan kapağını açmadan bekletin. Sürenin sonunda kapağını açın hafif sulu bir yoğurdunuz olmuş olacak. Yine kaşık değdirmeden kapağı açık şekilde buzdolabına yerleştirin. Bir kaç saat soğuduktan sonra daha da sertleşecek ve suyunu çekmiş olacak. Afiyet olsun.
NOT: Normalde 1 lt. süte 1 yemek kaşığı maya kullanılıyor. Ben de bu güne kadar hep böyle yaptım. Yoğurdunuzun daha tatlı olması için mayanın daha az kullanılması gerektiği söyleniyor. Hiç denemedim ama haftaya deneyip sonucu sizlerle paylaşacağım. Bu arada düzenli yoğurt yapacaksanız yoğurdunuzdan mayalık yoğurt ayırmayı sakın unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder