Cumartesi, Haziran 01, 2013

İÇ BAKLALI ENGİNAR


2 haftalık bir aradan sonra tekrar sizlerleyim. Aylardır süren düğün telaşımız harika bir düğün kutlaması ile sona erdi. Kuzum Ceren'im nihayet evlendi ve yeni bir yaşama merhaba dedi. Dualarım her zaman mutlu olması için.
Düğünden sonra bir kaç günde yorgunluk atma süresi ekledikten sonra artık kaldığım yerden tariflere devam ediyorum. Bugünkü tarifim, İç baklalı Enginar. Enginarın bolca bulunduğu şu günlerde, karaciğer dostu bu şifalı sebzeyi bolca tüketmenizi öneriyorum.
İÇ BAKLALI ENGİNAR:
10 adet
Malzemeler:
  • 10 adet küçük boy enginar
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 kg. bakla( 400 gr. iç baklaya eşit)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  •  2/3 dal dereotu
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1/2  adet limonun suyu
  • 1 yada 1/2 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
  1. Baklaları ayıklayarak içindeki iç baklaları çıkarın. İç baklaların da kalın kabuk kısımlarını çıkarın.
  2. Soğanı yarım ay şeklinde yada yemeklik doğrayın.
  3. Tencereye zeytinyağının yarısını koyun. Üstüne soğanı yayın. Üstüne baklaları yayın. En üste enginar çanaklarını koyun.
  4. Tuzu, karabiberi, şekeri, unu, limon suyunu ve kalan zeytinyağını katın.
  5. Dereotunun 1 dalını doğramadan sadece kokusunu ve lezzetini vermesi için yemeğe katın. Daha sonra çıkarırsınız.
  6. En son olarak enginarlara gelecek ama üstünü geçmeyecek şekilde su koyun. Kaynayınca altını kısıp enginarlar ve baklalar yumuşayana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
  7. Servis tabağına enginar çanaklarını alın. Üstlerine iç baklalı harçtan koyun ve incecik kıydığınız dereotuyla süsleyin.
NOT: Enginarları aldığınızda mutlaka limonlu bir suda olacaklar. İyice yıkayın. Nedense bu suyun tadı hiç hoş olmuyor. Ama yıkadıktan sonra hemen kullanmanız gerekiyor yoksa kararırlar. Kararmalarını önlemek için unlu ve limonlu suda bekletebilirsiniz. 
İç baklalar taze bile olsa kabukları sert oluyor, o yüzden bir bıçak yardımıyla, yan tarafından birazcık çizerek içte ki yumuşak kısmını çıkarın. Benim enginarlarım küçük boy olduğu için 10 adet kullandım. Siz orta veya büyük boy alabilirsiniz. 
5-6 tane enginar aynı iç malzemeyle yapılabilir. Çok fazla ekşi sevmiyorsanız pişerken içine limon katmayabilir ve yemeği servis ederken limon suyu ve biraz zeytinyağı ve bir tutam tuzu çırparak hazırladığınız sosu yemeğinizin üzerine gezdirebilirsiniz.
Yani kendi damak zevkinize göre değişiklikler yaparak yemeğinizi güzelleştirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder