Pazar, Temmuz 15, 2012

PİRİNÇ PİLAVI


Pilav, her yemeğin yanına yakışan, sıcak, soğuk, erişteli, sade, nohutlu, etli, sebzeli say say bitmeyecek çeşitte tarifi olan çoğu zaman ana yemeği tamamlayıcı ama bazende tek başına bile ana yemek olabilen lezzette ve tariflerde çok doyurucu bir tat.
Genellikle pirinç ve bulgurdan yapılır. İki bakliyattan da yapılan pilavlar iştah açıcı lezzettedir. En sık yapılan ise pirinç pilavıdır. Pilavın bu derece sevilen ve doyurucu bir gıda olmasının nedeni tabiki içindeki pirinçten kaynaklanıyor.
Pirincin katıldığı her yemek harika oluyor. Çorbadan, köfteye kadar hatta tatlıya kadar içine konduğu herşeyi lezzetiyle mükemmelleştiriyor. Ne diyebilirim ki bu kadar çeşitli tariflere lezzet verince bize de hepsini yapmak düşer.
İşte ilk pilav tarifim. Sade bir pilav. Haşlama usulü yaptım. Bence çok kıvamında ve pirinçler tane tane olmuştu. Bamya yemeğime tamamlayıcı olarak yaptım. Umarım sizde beğenirsiniz.

SADE PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ:
2 kişilik
Malzemeler:
  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1-2 damla limon suyu (isteğe bağlı)
  • tuz
Pirinçleri  ayıklayın. Sonra nişastası gidene yani yıkadığınız su berraklaşana kadar yıkayın. Pirinçler çok çabuk kırılabilir bu yüzden ovalamadan parmak uçları ile karıştırarak yıkayın. Sonra derin bir kaba koyup üstüne sıcak su ve bir çay kaşığı da tuz döküp yarım saat bekletin ve süzün. Pilav tenceresine önce sıvı yağı ve tereyağını koyup hafif eridiğinde sıcak suyu dökün .(Suyu dökerken yağın çok sıcak olmamasına dikkat edin sıçrayarak sizi yakabilir) Tuzu ve 1-2 damla limon suyunu da kat. Limon suyu sadece pilavınıza daha bir beyazlık ve parlaklık vermek içindir. İsterseniz katın. En son pirinci ilave edip bir kere karıştırdıktan sonra kaynamasını bekleyin. Kaynayınca kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmeye bırakın. Afiyet olsun.

NOT: Pirincin çeşidine göre bazen su miktarı az gelebilir. Pilavın suyunu çektiğinde altını kapatmadan önce tadına bakın. Dişe gelecek kadar sertse bir kaç yemek kaşığı kaynar su koyup çekmesini bekleyin. Büyük ihtimalle su yeterli gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder