Pazar, Temmuz 15, 2012

ZEYTİNYAĞLI BAMYA

Zeytinyağlı bamya yemeği, tarifi, nefis, lezzetli, sebze, sağlıklı, glütensiz, vejetaryen, kişniş otu
  Zeytinyağlılar, mutfağımızın vazgeçilmez tatlarından birisidir. Özellikle yaz aylarında sebzenin bol olduğu zamanlarda hemen hergün buzdolabında zeytinyağlı bir sebze yemeğim olur. Genelde her sebzeyi zeytinyağlı yapmayı severim. Hatta daha hafif oldukları için ana yemek olarak pişiririm. Eşim ve kızlarımda etli sebze yemeği yerine zeytinyağlı yapmamı tercih ederler. Bugün size vereceğim tarif bazılarınızın çok hoşuna gidecekken bazılarınızın da ya hiç sevmem diyeceği bir yemek. Zeytinyağlı bamya. Bir zamanlar yani bekarlık zamanlarımda anneciğim bamya yemeği yaptığında annemi yaptığına pişman edecek kadar mızmızlandığım bamya , şimdi keyifle yaptığım ve yediğim bir yemek oldu çıktı. Klasik bir anne yemeği ve aslında genelde herkesin yaptığı tarif ama ben bugünden itibaren mutfağımıza ait klasik yemekleri de sizlerle paylaşmak istiyorum. Yeni evli kızlarımızın yada yalnız yaşayan bekarlarımızın yani aslında mutfağa ve yemek yapmaya meraklı herkesin yapmayı bilmesi gereken bazı yemekler olduğunu düşündüğümden klasik yemekler kategorisi altında toplayacağım. Umarım detaylı açıklamalarım yeni başlayan , acemilere yardımcı olur.
ZEYTİNYAĞLI BAMYA TARİFİ:
zeytinyağlı, bamya, tarifi, sebze, kişniş otu, nefis, yemek, vejetaryen, glütensiz2-3 KİŞİLİK
Malzemeler :
  • 500 gr bamya 
  • 1 büyük kuru soğan 
  • 2 adet sivri yada çarliston biber 
  • 2 büyük domates 
  • 1 baş sarımsak 
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 adet kesme şeker yada 1 çay kaşığı toz şe
  • 1,5 su bardağı su 
  • 1 adet limon 
  • tuz 
  • karabiber
  1. Önce derin bir kaba su koyalım ve içine limonun yarısını sıkıp hatta kabuğunu da koyalım. 
  2. Küçük resimde gördüğümüz gibi ayıkladığımız bamyaları hemen bu suya koyacağız. Limonlu suda beklemesi onun şu sevmediğimiz salyalaşmasını önlüyor. 
  3. Bamyalar limonlu suda beklerken, geniş tabanlı bir tencereye zeytinyağını koyun. 
  4. Küçük yemeklik doğranmış soğanı, biberi ilave edin ve dirilikleri gidene kadar karıştırarak sote yapın. 
  5. Kabuklarını ayıkladığınız sarımsakları katın.(Ben eşim çok sevdiği için sarımsakları ezmeden tam olarak koyuyorum. Tercih sizin sarımsak severseniz sizde bu kadar çok koyabilirsiniz. Yada tercihe göre 1 tanede koyabilirsiniz.) Sonuçta gerçekten lezzet katıyor.
  6.  Bir iki karıştırdıktan sonra domates salçasını katın ve suyu ilave edin. 
  7. Kalan limon suyundan da yarısını sıkın ,tuz, karabiber ve kesme şekerini katın. Kaynamaya başladığında hala limonlu suda bekleyen bamyaları süzerek tencereye alın.
  8.  Sadece bir kere karıştırıp tencereyi eşit şekilde kaplamasını sağlayın.Ortasına kesme şekerini koyun üstünü rendelediğiniz domatesle kaplayın. 
  9. Tekrar kaynamaya başladığında kısık ateşe alarak 8-10 dk pişirin. Bamyalar taze olduğunda çok çabuk piştiği için 8. dakikadan sonra pişip pişmediğini kontrol edin.
  10. Pirinç pilavı veya bulgur pilavı ile servis edin. Afiyet olsun.
NOT : Bamya çok hassas bir sebzedir. Pişerken karıştırmamaya dikkat edin. Çok çabuk dağılabiliyor yada salyalaşabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder