Pazartesi, Eylül 10, 2012

KURABİYE KEKİ

kurabiye tarifleri, tarifler, kolay tarifler, çay saati, nefis, ikram, kişniş otuGünün her saati sıcak bir şeyler içmeyi severiz. Çay ve kahve gibi. Hoşumuza gider, dinlendirir, yorgunluk anımızda bir çay veya kahve molası gerçekten ne güzel olur. Sanki sıcaklığı, rengi seni çeker. 
Buram buram tüten kokusunu içine çeker yavaşça, dudaklarını yakmamaya çalışarak bir yudum alırsın. Ağzında harika bir tat ve sıcak sıcak kayar gider boğazından. Rahatlarsın bir an yorgunluğunu unutur, harika geldiğini bilmenin coşkusuyla bir yudum daha ardından bir yudum daha alırsın. 
Sonra keşke yanında da bir şeyler olsaydı dersin :))  Bu lezzeti bir başka lezzetle birleştirip keyfime keyif katsam ya da birazcık kıyılmaya başlayan midemin çığlıklarını sustursam dersin. Haklısın. Neden yanında şöyle güzel bir kurabiye olmasın. Yada belki de güzel bir kek. Bence ikisi de güzel gidecek bir çay arkadaşı. O zaman ne diyebilirim ki bu kurabiye keki işte böyle düşünenler için. Keke benziyor ama ilk ısırıkta hemen yanıldığınızı anlıyorsunuz. 
Bu kıtır kıtır, ağızda dağılan hele çayla kahveyle harika giden bir kek yok yok kurabiye. Siz ne derseniz o olsun. Çocuklar içinde çok güzel bir seçenek. Sütle. meyve suyuyla çok güzel yeniliyor. Hava almaz kaplarda uzun süreli dayanıyor ve lezzetinden bir şey kaybetmiyor hatta bekledikçe daha lezzetli oluyor. Başka ne diyebilirim ki şimdiden afiyet olsun.

KURABİYE KEKİ TARİFİ :
kurabiye tarifleri, tarifler, tatlı tarifleri, ikram, çay saati, kahvaltılık
8 kişilik
Malzemeler: 
  • 150 gram oda sıcaklığında tuzsuz tereyağı(yarısı margarin olabilir)
  • 5  yemek kaşığı pudra şekeri(90 gr)
  • 9 yemek kaşığı un (85 gram)
  • 3 yemek kaşığı pirinç unu (55 gr)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Bir tutam tuz
Fırını 170 dereye ayarlayın. 20 cm.lik kelepçeli kek kalıbını, yoksa yağlı fırın kağıdı serilmiş normal kek kalıbınızı yağlayın.
Derin bir kapta yumuşamış tereyağını ve şekeri mikserle rengi açılıp krema haline gelene kadar çırpın. 
Unu, kabartma tozunu ve bir çimdik kadar tuzu eleyin ve ilave edin. İyice karıştırın.
Hamuru kek kalıbına eşit miktarda yayın ve üzerini düzleştirmek için bir kaşığın arkasıyla bastırarak şekil verin. 
Bir çatal yardımıyla da üzerine delikler açın. Sonra ucu düz ve keskin bir bıçakla sekiz eşit parçaya kesin. 
Üstü kızarıp altın rengini alana kadar 35-40 dakika 170 derecelik önceden ısıttığınız fırında pişirin.
Kek pişince ılıyıncaya kadar tepside bırakın ve sonra dışarı alıp daha önce kestiğiniz kısımlardan yeniden kesin. 
Hava geçirmez kaplarda saklayın. 
Afiyet olsun.
NOT: Bu kurabiye tereyağıyla yapılıyor ama tereyağının tadı size çok baskın gelecekse yarısını margarin olarak değiştirebilirsiniz. 
Kelepçeli fırın kabı kullanırsanız daha iyi ama yoksa başka bir 20 cm lik kek kalıbının içine kalıptan taşacak şekilde iki adet uzun yağlı fırın kağıdı kesip artı şeklinde yerleştirin. 
Kek piştikten sonra kağıdın dışarıda kalan uçlarından çekip rahatlıkla çıkarabilirsiniz. 
ÖLÇÜLER: Bazı tariflerimde kullandığım tepeleme yemek kaşığı ibaresi, yemek kaşığını malzemeye rastgele daldırıp çıkarttıktan sonra,  kaşığı hafifçe 1-2 kere sert bir yere tıklattığınızda kaşık üstündeki fazlalığın birazının döküldükten sonra kalan miktardır.

2 yorum:

  1. Tadı inanılmaz güzeldi fakat terayağı aroması da bir o kadar yoğundu. Kırk yılda bir yenir ancak, yoksa yuvarlanarak gideriz her yere :))))

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten dediğin gibi kızım. Tereyağı biraz fazla ağır olabiliyor. Bunda bizim çok fazla tereyağı kullanmamamızın etkisi de var. O yüzden tarifleri verdikten sonra kullanılan tereyağının yarısını başka yağ olarak katıp hafifletebilirsiniz diye not düşüyorum. Ama orijinal tarifte tereyağı olduğu için o şekilde veriyorum.

    YanıtlaSil