Bilmem hatırlar mısınız daha önceden mahlepli ve peynirli poğaça tarifini sizlerle paylaşmıştım. Kızım Ceren, 'annecim poğaça güzel ama neden puf puf değil ?' diye sormuştu. Bende, mayalı hamurdan yapmadığımı, bir daha ki sefere istediğin gibi puf puf poğaça yaparım demiştim. Ve yaptım. Un olarak kepekli un kullandım. Siz beyaz un kullanabilirsiniz. Ceren beğendi. Görüntüsünden ve puf pufluğundan sınavı geçtim. Çok sevinçliyim.
PEYNİRLİ POĞAÇA:
16 Adet
Malzemeler:
- 100 gr. tereyağı
- 250 ml. su(25 tepeleme yemek kaşığı)
- 25 gr. zeytinyağı (3 tepeleme yemek kaşığı)
- 500 gr. kepekli veya beyaz un(27 tepeleme yemek kaşığı)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1,5 çay kaşığı tuz veya deniz tuzu
- 25 gr. yaş maya
- 50 gr. beyaz peynir
- 8-10 dal maydanoz
- 1 yumurtanın sarısı
- 1-2 yemek kaşığı su
- susam, çörek otu
Yaş mayayı ufak parçalara ayırın. Şeker ve ılık su ile birlikte karıştırın. 10 dakika bekletin. Üzerinde köpükler oluşmaya başladıysa mayalanma işlemi aktifleşmiştir. Tereyağını eritin. Ilık hale getirin. Maydanozu dallarından ayırıp, incecik doğrayın ve beyaz peynirle karıştırın.
Unu ve tuzu bir yoğurma kabına eleyin. Karıştırın. Erittiğiniz tereyağını, zeytinyağını ve mayalı suyu ekleyin. Kulak memesinden birazcık daha yumuşak elastik bir hamur elde edene kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun. Yağlanmış bir kapta, üzerine nemli bir bez örterek yarım saat mayalanmaya bırakın.
Hamurunuz yarım saatin sonunda iki katı kadar olacaktır.
Hamurlara işlem yapacağınız tezgahınızı hafiften unlayın.Yarım saatin sonunda eşit büyüklükte 15-16 tane bezeye bölün.
Elinizle yuvarlak biçim verin ve üzerine hafifçe bastırarak yassılaştırın. Hazırladığınız içten çok az koyup, alt kısmı, üste gelecek kısımdan biraz daha ileride olacak şekilde katlayıp, elinizin iç aya kısmıyla üzerine hafifçe bastırın. Sonra baş parmağınızla uç kısımdan biraz içeriye, baskı yaparak hamurun kenarının birbirine yapışmasını sağlayın.
Yağlı kağıt serili yada yağlanmış tepsiye dizin. Yarım saat tekrar mayalanması için bekletin.
Hamurunuz yarım saatin sonunda iki katı kadar olacaktır.
Hamurlara işlem yapacağınız tezgahınızı hafiften unlayın.Yarım saatin sonunda eşit büyüklükte 15-16 tane bezeye bölün.
Elinizle yuvarlak biçim verin ve üzerine hafifçe bastırarak yassılaştırın. Hazırladığınız içten çok az koyup, alt kısmı, üste gelecek kısımdan biraz daha ileride olacak şekilde katlayıp, elinizin iç aya kısmıyla üzerine hafifçe bastırın. Sonra baş parmağınızla uç kısımdan biraz içeriye, baskı yaparak hamurun kenarının birbirine yapışmasını sağlayın.
Yağlı kağıt serili yada yağlanmış tepsiye dizin. Yarım saat tekrar mayalanması için bekletin.
Eğer yuvarlak poğaça yapacaksanız yine yuvarlak bezeleri yassılaştırın ve iç malzemeden koyup, tüm kenarları ortada büzüştürerek birleştirin (foto 7) ve kapattığınız kısmı alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizin. Yarım saat kadar, ikinci mayalanma için tepside bekletin. Sürenin sonunda yumurta sarısı ve su ile hazırladığınız bulamacı tüm poğaçalara sürün. Üzerlerine susam, çörek otu serpin.
Daha önceden 180 dereceye ayarlanıp, ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Daha önceden 180 dereceye ayarlanıp, ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder