Sayfalar

8 Kasım 2012 Perşembe

ARPA ŞEHRİYELİ TAVUK

Sizlerle bugün aslında basit ama davetlerinizde misafirlerinize ikram edeceğiniz kadar lezzet ve görüntüsü olduğunu iddia ettiğim bir tarif paylaşacağım.
ARPA ŞEHRİYELİ TAVUK:
4 Kişilik
Malzemeler
  • 4 adet tavuk budu
  • 3 su bardağı arpa şehriye
  • 1 demet maydanoz 
  • 2 adet domates (küp doğranmış konserve de olur)
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet kırmızı veya çarliston biber
  • 3 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı kekik
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 su bardağı sıcak su.
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
Terbiye için:
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan İnce kıyılmış veya rende)
  • 2 çay kaşığı biberiye veya kekik
  • 4 çorba kaşığı sirke
Terbiye için verilmiş malzemeleri karıştırın.
Tavuk butlarını yıkayın ve her taraflarını terbiyeye bulayıp, mümkünse terbiye içinde, 1-2 saat yada en az yarım saat buzdolabında bekletin.
Kuru soğanları ince yemeklik doğrayın. Kırmızı yada çarliston biberleri ince halkalar olarak doğrayın. Sarımsakları ezin.
Domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozları bol suda yıkayıp, incecik kıyın.
Bir tencereye sıvı yağı koyun. ısınınca ince doğradığınız soğanı ve sarımsağı ekleyin ve kavurun.
Tavukları terbiyeden çıkarıp kavurduğunuz soğana ekleyin. 7-8 dakika tavuklar kızarana kadar kavurmaya devam edin. Kavrulmuş tavuklara 2 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Kaynayınca ocağı kısın ve 30 dakika pişirin.
Sürenin sonunda, ince halka şeklinde doğradığınız biberleri ilave edip yine kısık ateşte 8-9 dakika daha pişirin. 
Ayrı bir tencerede, tereyağını eritin. Arpa şehriyeleri katın ve altın sarısı olana kadar kavurun.
Küp doğranmış domatesleri ilave edin. Bir iki karıştırdıktan sonra 3 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Tuzunu, karabiberini ekleyin.
Kaynayınca ateşi iyice kısarak, şehriyeler suyunu çekene kadar pişirin.
Ateşi kapatmadan hemen önce kıyılmış maydanozları (2 yemek kaşığını servis sırasında süslemek için ayırın) şehriyelerin üstüne serpin.
En az 15 dakika bekleterek pilav gibi demlenmesini sağlayın. 15 dakika sonra şehriyeyi bir iki kere karıştırdıktan sonra servis tabaklarına alın.
Üzerine tavuk butlarını yerleştirip, kekik ve maydanoz serpin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder