4-6 kişilik
Malzemeler:
- 5-6 adet orta boy patates
- 400 gr. kıyma
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ.(1 kaşığı tereyağı olabilir)
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 adet orta boy domates
- 2 adet acı veya tatlı sivri biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası.
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 2 su bardağı su
- Maydanoz (süslemek için)
- Sıvı yağ (kızartmak için isteğe bağlı)
Kuru soğanı yemeklik küçük parçalar halinde doğrayın. Sivri biberleri de aynı şekilde doğrayın.
Tencereye sıvı yağı ve kıymayı koyun. Kavurun. Suyunu salarsa kapağı kapatıp suyunu çekene kadar biraz pişirebilirsiniz.
Suyunu çekince doğradığınız soğanları ve biberleri katın. Soğanlar ve biberler renk değiştirip ölene kadar kavurmaya devam edin.
Salçaları ekleyin. Tuzun yarısı ve karabiberle tatlandırın. 1 su bardağı suyu ilave edin.
Kaynayınca altını kısıp 25 dakika pişirin. Patatesleri soyup halka şeklinde kesin. Bu aşamada ister kızartın ister benim yaptığım gibi daha sağlıklı olması için çiğden yayvan bir tencereye yarısını döşeyin.
Üstüne kıymalı harcı yerleştirin. Onun üstüne de yine patates yerleştirin. Domatesleri rendeleyin. Patateslerin üstüne yayın. Kalan tuzu ve suyu ekleyin.
Yine kaynayınca ateşi kısıp 20 dakika patatesler pişene kadar pişirin. Servis sırasında yada pişince kıyılmış maydanozla süsleyin. Afiyet olsun.
Tencereye sıvı yağı ve kıymayı koyun. Kavurun. Suyunu salarsa kapağı kapatıp suyunu çekene kadar biraz pişirebilirsiniz.
Suyunu çekince doğradığınız soğanları ve biberleri katın. Soğanlar ve biberler renk değiştirip ölene kadar kavurmaya devam edin.
Salçaları ekleyin. Tuzun yarısı ve karabiberle tatlandırın. 1 su bardağı suyu ilave edin.
Kaynayınca altını kısıp 25 dakika pişirin. Patatesleri soyup halka şeklinde kesin. Bu aşamada ister kızartın ister benim yaptığım gibi daha sağlıklı olması için çiğden yayvan bir tencereye yarısını döşeyin.
Üstüne kıymalı harcı yerleştirin. Onun üstüne de yine patates yerleştirin. Domatesleri rendeleyin. Patateslerin üstüne yayın. Kalan tuzu ve suyu ekleyin.
Yine kaynayınca ateşi kısıp 20 dakika patatesler pişene kadar pişirin. Servis sırasında yada pişince kıyılmış maydanozla süsleyin. Afiyet olsun.
NOT: Burada söyleyebileceğim en önemli not, bu yemekte patatesler kızartılıyor. Buda daha lezzetli olmasını sağlıyor.
Ama ben daha sağlıklı olmasını tercih ederek kızartmadan çiğden koyuyorum. Lezzet olarak inanın pek farkı yok. O yüzden tercih size kalmış.
Ayrıca biraz tereyağı da ekleyebilirsiniz. Lezzetini daha da artırmış olursunuz. Patatesleri önceden soyarsanız kararmamaları için mutlaka su dolu bir kapta bekletin.
Kızartacaksanız iyice kurulamayı unutmayın. Daha çok veya daha az kıymayla da yapabilirsiniz. Benim 400 gr. kıymam vardı. o kadarla yaptım.
Ama ben daha sağlıklı olmasını tercih ederek kızartmadan çiğden koyuyorum. Lezzet olarak inanın pek farkı yok. O yüzden tercih size kalmış.
Ayrıca biraz tereyağı da ekleyebilirsiniz. Lezzetini daha da artırmış olursunuz. Patatesleri önceden soyarsanız kararmamaları için mutlaka su dolu bir kapta bekletin.
Kızartacaksanız iyice kurulamayı unutmayın. Daha çok veya daha az kıymayla da yapabilirsiniz. Benim 400 gr. kıymam vardı. o kadarla yaptım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder