ARNAVUT CİĞERİ / Kişniş Otu

Cuma, Ekim 04, 2013

ARNAVUT CİĞERİ

Arnavut, ciğer, Arnavut cigeri,kızartma, sakatat, ciğer kavurma, soğan piyazı,
"ARNAVUT CİĞERİ"
ciğer, ciğer zarı soyma, piyaz doğrama, kuru soğan, sakatat4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 adet kuzu ciğeri veya yarım kilo dana ciğeri
  • 4 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
Garnitür için:
  • 4 orta boy patates
  • 1-2 adet kırmızı kuru soğan
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz
Ciğerinizi kasaptan alıyorsanız üstündeki ince zarı ve sert  kısımlarını tamamen temizletin. Yada kendiniz temizleyin. Ciğeri küçük kareler şeklinde doğrayın. Bol suda yıkayıp iyice süzün. Bir kaba alın.
Kuru soğanı rendeleyin. Posasını sıkıp çıkan suyunu  ciğere ekleyin. Sıvı yağı ve tuz hariç tüm baharatı katın. Karıştırın. Üstünü kapatıp 1-2 saat dolapta dinlendirin.
Sürenin sonunda, önce garnitür olarak sunacağınız malzemeleri hazırlayın. Patatesi kabuğunu soyun ve kareler halinde doğrayın. Ciğerleri kızartacağınız yağda önce onları kızartın. Fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alın. 
Kırmızı soğanları ortadan ikiye bölün ve ince piyazlık doğrayın. Bir kaba alıp 1 çay kaşığı tuzu ekleyin. Elinizle 1 dakika kadar karıştırarak soğanın hafifçe yumuşamasını sağlayın. Sumağı ekleyin. İyice doğradınız maydanoz yapraklarını ekleyin. Tekrar karıştırın.
Ciğerlere, sürenin sonunda tuzu ve unu ekleyin. İyice karıştırın. Un az gelirse ciğer hala sulu gibiyse bir iki kaşık daha un eklemenizde bir sakınca yok. Sonrasında bir süzgeç yardımıyla yada elinizle fazla unları temizleyin.
Kızartma yağının kızgın hale geldiğinden emin olun. Sonra çok fazla olmamak şartıyla, bir kaç defa da kızartmak üzere azar azar ciğerleri atın ve kızartın. Tavayı çok fazla doldurursanız veya bir birine yapışmış halde koyarsanız yağın ısısının düşmesine yol açarsınız. Buda ciğerlerin iyi kızarmamasına yol açar.
Ciğeri yumuşak seviyorsanız 1,5 ile 2 dakika pişirmeniz yeterli. Sonrasında ise kapaklı bir kapta muhafaza edin. Daha kıtır ve sert seviyorsanız 3 dakika kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkartıp fazla yağlarını alın.
Kızarmış patates ve sumaklı soğan salatası ile servis edin.
NOT: Arnavut ciğerinde en önemli nokta kızartma süresi. Yukarıda da dediğim gibi yumuşak olmasını istiyorsanız 1,5 en fazla 2 dakika kızartın. Fazla yağını alması için kağıt havlu kaplanmış kapaklı bir kaba koyup servis edene kadar kapağını kapalı tutun. Kıtır ve çok pişmiş isterseniz 3 dakika bence çok iyi. Baharatlar ve tuz miktarı size kalmış. Ben normal miktarda koydum. Birde isterseniz marine yapıp dinlendirmeden ciğeri direk tuz ve baharatlarla tatlandırıp sonrada unlayıp kızartabilirsiniz. Marine daha lezzetli olması için yapılan bir işlem. Vaktiniz yoksa atlayabilirsiniz. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder