Sayfalar

27 Ekim 2013 Pazar

ETLİ BİBER DOLMASI

Klasik bir yemek. Yapmışken tarifini de vereyim dedim. Neredeyse 10 günde bir her evde dolma pişirilir. Kabak, patlıcan biber yada domates. Bu iç malzemeyle diğer dolmaları da yapabilirsiniz. Sadece kabak dolması yaparken dereotu katmayı ihmal etmeyin. Çok yakışıyor. Bide yanında yoğurt güzel gidiyor. Hem sağlıklı da. Hele birde kendiniz yaptıysanız daha da sağlıklı ve lezzetli olur.
ETLİ BİBER DOLMASI
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 700 gram dolmalık biber (14-15 adet)
  • 1-2 orta boy kuru soğan
  • 300 gram kıyma
  • 5 tepeleme yemek kaşığı pirinç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 orta boy domates
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Üzeri için:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1-2 adet domates
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
Dolmalık biberlerin çekirdekli iç kısmını yukarıdaki resimde gösterildiği gibi ayıklayarak temizleyin. Yıkayın ve süzün.
Dolmalık iç malzemeyi hazırlamak için maydanozların yapraklarını ayıklayın. Bol suda yıkayın Süzün ve incecik doğrayın. Kuru soğanları da incecik yemeklik doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Sarımsakları ezin.
Derin bir kaba pirinci koyun ve bol suyla yıkayıp süzün. Kıymayı, sıvı yağı, domates rendesini, sarımsakları, maydanozu, salçaları ve tuz ile baharatları katarak iyice karıştırın.
Hazırladığınız dolma harcını biberlere doldurun. Doldururken üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde ve çok fazla bastırmadan doldurun.
Üzeri için ayırdığınız domatesleri biberlerin üstüne kapak olacak şekilde ince küçük parçalara kesin. Her dolma bibere bir tane koyarak ağzını kapatın. Geniş bir tencereye  dizin.
Üzeri için ayırdığınız domates salçasını ve tuzu 2 su bardağı su ile karıştırın. Dolmalık biberlerin üstüne dökün.
Ateşe koyun. Kaynamaya başlayınca ocağı kısarak pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
NOT: Genelde pirinçler yumuşadığında dolma biberler de pişmiş oluyor. Sürenin sonlarına doğru kontrol etmenizde yarar var. Suyu çok çekmezse son bir kaç dakika ocağın ateşini yükseltmeniz çözüm olacaktır. Baharatların miktarı size kalmış. İç malzeme tam yeterli geliyor ama olur da artarsa domates yada patates yada kabak gibi bir malzemeyi doldurarak değerlendirebilirsiniz. Ben genelde domatesi oyup dolma içini dolduruyorum. Güzel oluyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...